Header Ads

89 endüstriyel malzeme yerlileştirildi

Ford Otomotiv Sanayi AŞ tarafından yürütülen verimlilik projesiyle 89 farklı endüstriyel malzemenin yerlileştirilmesi sağlandı.


Projeyle yurt dışına gidecek 50 bin avronun ülkede kalmasına ve KOBİ’lerin 26 bin 126 avroluk imalat yapmasına kapı aralandı.


Otomotiv ürün ve hizmetlerinde Türkiye’nin lider tüketicilerinden olan Ford Otomotiv, Endüstriyel Malzeme ve Yedek Parçaların Yerlileştirilmesi Projesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 2016 Verimlilik Proje Ödülleri’nde Büyük İşletme Ar-Ge Kategorisi’nde finale kaldı.


Şirketin gövde üretim hatlarında kullandığı ekipmanlar; endüstriyel robotlar, robotik punta kaynak tabancaları, konveyör sistemleri, fikstürler, sealer-mastik uygulama ekipmanları gibi gruplara ayrılıyor.


Bu ekipmanlarda kullanılan makina, makina elemanları, motorlar ve mekanik, elektriksel-elektronik komponotler hep yurt dışı menşeili olma özelliği taşıyor. Söz konusu ekipman-makina komponentlerinin çeşitli parçaları çalışma sırasında aşınıp bozulabiliyor. İmalat sürekliliği açısından bu parçaların yedeklerini bulundurulması gerekiyor. Yurt dışında imal edilen parçalar için sürekli ithalat ihtiyacı bulunuyor.


Endüstriyel Malzeme ve Yedek Parçaların Yerlileştirilmesi Projesi ile yerli ve ülke kaynaklarıyla imalatı sağlanabilecek yedek parçalar belirlenerek, bunların yerlileştirilmesi sağlandı. Projenin gerçekleştirilmesi için hatlarda kullanılan imalat ekipmanlarının yedek parçaları gruplara ayrıldı. Yapılan pareto ve fizibilite çalışmalarıyla özel üretim makina parçaları ve basit makina elemanları grubundaki yedek parçalar üzerinde çalışmalar yürütüldü ve bu parçalar imalat yöntemlerine, imalat tekniğine ve karmaşıklığına göre kendi içinde puanlama yapılarak sınıflandırıldı. Bu çalışmalar sonunda teknik resimler ve imalat resimleri oluşturularak parçaların yerli temin edilmesi sağlandı.


– KOBİ’lere dünyaya açılma fırsatı


Proje sonucunda 89 farklı endüstriyel malzemenin yerlileştirilmesi sağlanarak, yedek parça ambar envanteri yüzde 8 azaltıldı. Seçilen yedek parçaların ambar envanterindeki değeri 50 bin 570 avrodan 26 bin 126 avroya düşürülerek envanter değerinde yüzde 48 kazanım elde edildi.


Projeyle ülke kaynaklarından yurt dışına gidecek 50 bin avronun Türkiye’de kalması ve KOBİ’lerin 26 bin 126 avroluk imalat yapmasına kapı aralandı.


Bu ekipman yedeklerinin proje boyunca arıza ve aşınma durumunda değiştirileceği göz önüne alındığında bu katkı yaklaşık 15 yıl boyunca devam edecek.


Bu parçaların tasarımı, tedarik edilebilecek yerli firmalarla imalat yöntemleri üzerine yapılan çalışmalar ve sistemin sürekliliğini sağlamak için yapılan tasarım ve kazanılan beceri, yeni ekipman tasarımlarında ya da yedek parça tasarımlarında hem şirkette çalışan tasarım ekibine hem de yerli tedarikçi firmalara yeni yetenekler kazandırdı. Proje bu firmalara, orijinal ekipman üreticilerine fason olarak global anlamda üretim yapma fırsatı sağladı.


Bu kazanımlara ek olarak, seçilen yedek parçaların temin süreleri ortalama yüzde 32,4 azaltıldı.



89 endüstriyel malzeme yerlileştirildi

Hiç yorum yok