Header Ads

BM'den insan hakları uyarısı

Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst düzey İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin’den Türkiye’ye yönelik insan hakları uyarısı geldi.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri PKK ve PKK ile ilintili örgütlerin yasadışı eylemlerini ve uyguladıkları şiddeti güçlü bir biçimde kınadığını vurgulayan Zeyd Raad El-Hüseyin, terör eylemleri sonucu tüm can kayıplarından üzüntü duyduğunu söyledi. Türkiye’de terörle mücadelede insan hakları ihlallerine dikkati çeken Hüseyin,


“Kendi halkını şiddet eylemlerinden korumak Türkiye’nin görevidir. Yetkililerin terörizm karşıtı operasyonlar yaparken insan haklarına, işkence, yargısız infaz, orantısız öldürücü şiddet ve keyfi gözaltı eylemlerini yasaklayan uluslararası hukuka saygı göstermesi gerekmektedir”


dedi.


Doğu ve Güneydoğu bölgesinde işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi olduğuna ilişkin iddiaların araştırılmasını istediklerini dile getiren Hüseyin,


“Tüm bu iddialar son derece ciddidir ve titizlikle soruşturmalıdır. Ancak bugüne kadar bu yapılmamış görünüyor. Türkiye hükümeti bizim ve Birleşmiş Milletler’in diğer organlarının bölgeyi ziyaret etme ve birinci elden bilgi toplama isteklerine yanıt vermedi”


diye konuştu.


Hüseyin, bölgeye BM görevlilerinin yanı sıra gazetecilerin de girişine izin verilmediğini belirtti.



BM'den insan hakları uyarısı

Hiç yorum yok