Header Ads

Ekinin boyu kısa kaldı çiftçiyi korku sardı

Türkiye’nin tahıl ve meyve üretiminde söz sahibi olan İç Anadolu Bölgesi’ndeki bazı illerde, nisan ayında yağışların beklenen seviyede olmaması ve zirai don yaşanması, hububat ve meyve üreticisini endişelendiriyor.


Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayının son birkaç günü hariç Türkiye genelinde neredeyse hiç yağış olmadığını, aksine hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok altına düşerek zirai don olayının yaşandığını söyledi.

Yaşanan kuraklık ve don olaylarının 2016 yılının çiftçiler açısından çok sancılı geçeceğinin habercisi olduğunu ifade eden Güneş, bu durumun en çok arpa ve buğday üreticisini zarara uğratacağını vurguladı.

Anadolu’da birçok bölgede çiftçinin buğday tarlalarını sulamak zorunda kaldığını ancak bunun da fayda etmediğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

“Kuraklık nedeniyle ekinin boyu çok kısa kaldı ve başak vermeye başladı. Normalde haziran ayında boyu yarım metreye ulaşınca başak vermesi gereken ekin, 15-20 santimetre boyunda kelle verdi. Bu şekilde hem başak zayıf kalacak, içini dolduramayacak hem de tarlanın büyük bir bölümünde biçerdöver hasat yapamayacak. Kelle küçük kaldığı için biçilemeyecek. Bu da rekoltenin ve kalitenin düşmesine neden olacak. Aynı durum arpa için de geçerli. Kuraklık ve nisan ayının 24’ünde görülen soğuk havayla ekinler dondan da etkilendi. Bazı bölgelerde biraz iyi olan ekinler de don nedeniyle zarar gördü. Çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda.”
– “Sarı cüce” hastalığı

Kuraklıkla ekinde “sarı cüce” hastalığı görülmeye başladığına da dikkati çeken Güneş, hastalığın Orta Anadolu’da ilk defa bu yıl görüldüğünü bununla ilgili de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin inceleme yaptığını, gerek duyulması halinde ilaçlama yaparak ekini kurtarmaya çalışacaklarını ifade etti.



Ekinin boyu kısa kaldı çiftçiyi korku sardı

Hiç yorum yok