Header Ads

Laiklik olmadığında Türkiye Ortadoğu ülkesi olur

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Hikmet Çetin, “Laiklik olmadığı zaman Türkiye normal bir Ortadoğu ülkesi haline gelir” dedi.


TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) konuğu oldu. Akra Barut Otel’de düzenlenen ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda Hikmet Çetin, Ortadoğu ve Suriye konulu bir konuşma yaptı. Ortadoğu’da sorunların Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra başladığını belirten Hikmet Çetin, Türkiye’nin ise büyük özenle uygulanan dış politikalarının bir kenara itildiği, ‘komşularla sıfır sorun’ denilirken, bugün 5 ülkede büyükelçi bulunduramadığımızı kaydetti.


DIŞ POLİTİKA İLKELERİ ÇİĞNENDİ


Ortadoğu’da ‘Biz artık oyun kurucu olmalıyız’ sözlerini de hatırlatan Hikmet Çetin, “Bölgeyi bilenler için bu hayaldir. Bir kere kendi içinde barışı sağlamadan böyle bir işe kalkışmak büyük yanlışlık. Dış politikada olmaması gereken çok temel ilkeler var. Birincisi ideolojiye göre dış politika olmaz. İkincisi dış politika iç politikaya alet edilemez. Üçüncüsü başka ülkelerin iç politikalarına karışmamak lazım. Siz bir gün Amerika’nın ‘Suudi Arabistan’da niye demokrasi yok, niye kadın hakları yok’ dediğini duydunuz mu? Ülke yararı neyse, buna dikkat etmek lazım” diye konuştu.


DAHA BÜYÜK GÖÇ DALGASI


Suriye-Türkiye sınırının Pakistan-Afganistan sınırına döneceği şeklindeki sözlerini hatırlatan Hikmet Çetin, “Maalesef haklı çıktım. Irak ve Suriye devlet olarak çökmüş. Daha da büyük göç dalgalarına yol açacaklar. Terör giderek artacak ve terörizm sadece bölgeyi değil dünyayı da etkileyecek boyuta çıkacak” dedi.


MEZHEPÇİLİK UYARISI


Bölgedeki çatışmaların mezhepçiliği ön plana çıkardığını dile getiren Çetin, “Bazı karar ve davranışlar da çözüm yerine tahrik ediyor. İslam ordusu fikri aslında İran’a karşı mezhepçiliği tahrik eden bir harekettir. Önemli hale gelen ikinci sorun Kürt sorunu. Bölgede her ülke için ayrı ayrı idi. Ama artık bu sorun önce bölge sorunu haline geldi, daha da kötüsü dünyanın gündemine girdi. Her gün konuşuluyor, ‘devlet kurulacak şu bu yapılacak’ diye. Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı savaş, dışarda Kürtlere karşı büyük bir sempati ortaya çıkardı. ‘Tek savaşan onlar’ diye de her türlü yardım yapılıyor” dedi.


TERÖRİZM İLK DEFA TOPRAK SAHİBİ OLDU


Bölgede terörizmin hep var olduğu ama şimdi yerleşik hale geldiğini anlatan Hikmet Çetin, “Belki de dünyada ilk defa IŞİD toprak sahibi oldu. Kaç yıldır uğraşılıyor ama bölgeden atılamıyor” dedi. Irak, Libya, Mısır, Yemen, Suriye gibi ülkelere yapılan dış müdahalelerin de tamamen yanlış olduğunu anlatan Çetin, “Öyle bir tehlikeli dış müdahale ki, ‘Saddam giderse Irak’a demokrasi gelir, Kaddafi giderse Libya kurtulur. Mübarek giderse Mısır, Esad giderse Suriye kurtulur’, yani hiçbiri kurtulmadı. Ve birçok ülke eski liderlerini arar hale geldi” diye konuştu.



Laiklik olmadığında Türkiye Ortadoğu ülkesi olur

Hiç yorum yok