Header Ads

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası başlıyor

Editör -

UEFA tarafından 4 yılda bir organize edilen Avrupa Kıtası'nın en önemli spor organizasyonlarından olan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Cuma günü Saint-Denis'te Fransa-Romanya karşılaşması ile başlıyor.


10 Haziran-10 Temmuz arasında Fransa'da gerçekleşecek şampiyonaya Türkiye dahil olmak üzere toplam 24 ülke katılıyor. EURO 2016 Fransa'nın Paris, Bordeaux, Nice, Marseille, Lyon, Toulouse, Saint-Etienne, Lens, Lille ve Saint-Denis şehirlerinde oynanacak.


FRANSA ÜÇÜNCÜ KEZ EV SAHİBİ


2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülke, 28 Mayıs 2010 tarihinde İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan iki aşamalı oylama sonucunda belirlendi. 43 oy alan Fransa, üçüncü kez turnuvaya ev sahipliği yapma imkanı kazandı.

2014-2015 yıllarında oynanan eleme turlarında 9 grupta 53 takım Avrupa Şampiyonasına katılmak için mücadele etti. Gruplarında ilk 2 sırayı alan takımların direk olarak katıldığı EURO 2016'da en iyi üçüncü takımda şampiyonaya katılma hakkı kazandı. Play-offlar sonucu da 4 takım EURO 2016'ya katılma şansı elde etti.

Eleme maçlarında grubunda en çok gol atan takım 10 karşılaşmada 33 golle Polonya olurken, en az gol yiyen takım ise kalasinde 2 gol gören Romanya oldu. İngiltere'de, Euro 2016 elemelerinde tüm maçlarını kazanan tek takım oldu. İngilizler 10 maçın 10"nu da kazandı.

KURUCUSU FRANSIZ FUTBOL ADAMI HENRİ DELAUNAY


Avrupa Kıtasının tek uluslararası futbol organizasyonu olan Avrupa Şampiyonası'nın kurucusu, ilk organizatörü ise Fransız futbol adamı Henri Delaunay'dır. Kupada organizasyonun başlamasından bu yana onun adına veriliyor.

1954 yılında kurulan UEFA'da genel sekreterlik görevine getirilen Fransız futbol adamı Henri Delaunay'ın Avrupa ülkeleri arasında köprü kuran ve bu kıtaya futbolu sevdiren en önemli organizasyonun yaratıcısı olarak adını tarihe yazdırdı. O günkü adıyla Avrupa Uluslar Kupası'nda ilk turnuva 1960 yılında Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlendi.1960 yılından bügüne kadar geçen 56 yılda 14 takımın evine götürdüğü kupanın ilk sahibi ise Sovyetler Birliği oldu. - Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok