Header Ads

2019’da daha mütevazı şartlarda yola devam edeceğiz

2019’da daha mütevazı şartlarda yola devam edeceğiz • http://bit.ly/2Qvz8KN • Editör • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete


konomist Prof. Dr. Emre Alkin, 2019’da Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri analiz etti. Prof. Dr. Alkin, “Daha mütevazı şartlarda yola devam edeceğiz. Mutlak rakam olarak küçülen cari açığın milli gelire oranı yükseldi” dedi.





Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, ‘2019’da bizi neler bekliyor?’ başlıklı bir yazı kalem aldı. Son durumu değerlendirip, ekonomiye ilişkin 2019 yılı öngörülerini paylaşan Prof. Dr. Alkin, hem üretici hem de tüketici enflasyonundaki yüksek seviyenin 2019’da da devam edecek gibi gözüktüğünü söyledi.





Prof. Dr. Alkin, “Merkez Bankası Beklenti Anketlerinde 2019 sonuna doğru yüzde 17’ye düşeceği öngörülen TÜFE için tek endişe bir anda yükselecek kurlar ve enerji fiyatları olabilir. Dolayısıyla kur seviyesini ve petrol fiyatlarını yakından takip etmek gerekecek. Öncesinde enflasyonu tahmin etmenin çok da zor olmadığından bahsetmiştim. Excel kullanmayı bilen herkes için en basit araştırma metodu şu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aylık enflasyon rakamlarını Excel tablosuna dizip 12 aylık seri halinde formüle ettiğinizde, gelecek dönemlerde ‘Hangi ay ne çıkarsa tek haneye geri düşer?’ sorusunun cevabını bulabiliriz” diye konuştu.





YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ





Enflasyonun 2018 yılını tek hanede bitirmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkin, “Bir de her ne kadar rakamlar TÜFE ile birebir aynı çıkmasa da, trendin yukarı mı yoksa aşağıya mı olduğunu anlamak için İTO Geçinme Endeksine bakmak da faydalı olabilir. Aşağı yukarı her iki endeks de yıl sonunda birbirine yakın şekilde gerçekleşiyorlar. Buradan hareketle, enflasyonun 2018 yılını tek hanede bitirmesinin imkansız olduğunu söylemek mümkündü her zaman. Excel Tablosuna geçmiş rakamları dizip, sonraki aylarda beklediğimiz rakamları yazınca aşağı yukarı bir tahminde bulunmak mümkün olabiliyor. Aslına bakılırsa birçok parametre için benzer bir metot uygulanabilir. Böylece ‘bilinmezlik denizinde’ kendimize bir referans noktası yaratmış oluruz” ifadelerini kullandı.




http://bit.ly/2Qvz8KN

Hiç yorum yok