Ambalajlı tavuk eti tüketin
Ambalajlı tavuk eti tüketin • http://bit.ly/2PADTSC • Editör • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, satın alınan tavuğun ambalajlı olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Artık, “Ambalajlı gıdalar;Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenli ve sağlık açısından uygundur” dedi.
Ankara
Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.
Nevzat Artık, tavuk eti alırken ve tüketirken dikkat edilmesi
gerekenlere yönelik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Artık,
“Üzerindeki son kullanma tarihine de dikkat etmek lazım.
Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından
ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için
güvenlidir.Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan
tüketicilere ulaştırılmalı, etiketinde belirtilen süreler
içerisinde tüketilmelidir.Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra
mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli ya da soğuk zincir
bozulmadan muhafaza edilmelidir.Ürün eve gidene kadar çözünmüşse,
tekrar dondurmadan tüketilmelidir” diye konuştu.
“YIKANIRSA
GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ ARTIYOR”
Çiğ
tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması uyarısında bulunan
Prof. Dr. Artık, “Tavuk etinin pişirilmeden önce yapılması
gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün
olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır.Çiğ
tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini
arttırmaktadır.Tavuk eti iyi piştiği takdirde tüm zararlı
mikroorganizmalar yok olacaktır” ifadelerini kullandı.
ELLERİ
20 SANİYE SIVI SABUNLA YIKAMAK ŞART
Tavuğun
pişmeden yıkanmasının zararlı mikroorganizmaları
öldürmeyeceğini belirten Prof. Dr. Artık, “Tavuk etinin
yıkanmasına gerek yoktur. Tavuğun doğal olarak mikroorganizma
yükü yüksektir. Tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda;
mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk,
tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu
mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Sonrasında
mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20
saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır” dedi.
“TAVUĞUN
TAMAMI PİŞİRİLMELİDİR”
Tavuk
etinin tamamının tam olarak pişirilmesine dikkat çeken Prof. Dr.
Artık, “Özellikle, etin en zor pişen iç kısımlarında
kanlı ya da kırmızı bir bölüm kalmamasına dikkat
edilmelidir.Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi
için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek
sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir” ifadelerini
kullandı.
“TAVUK
ETİNDE YÜZDE 20 ORANINDA PROTEİN VAR”
Günlük
100 gram tavuk tüketildiğinde 20 gram protein alındığını
aktaran Prof. Dr. Artık, “Tavuk proteini son derece
kalitelidir.Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem
aminoasitlerin dağılımı bakımından faydalıdır.Yani günde
100gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde
67-83’lük bölümünü karşılamış olmaktadır” diye
konuştu.
http://bit.ly/2PADTSC
Post a Comment