Header Ads

79 baro bir araya gelemiyor

79 baro bir araya gelemiyor • http://bit.ly/2QaT9Gf • Mehmet Akgün • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete


Girişimci Hukukçular Derneği’nin düzenlediği toplantıda hukukçuların sorunları ele alındı. Toplantı da konuşan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye genelindeki 79 baronun birlikte hareket edememesinden dolayı birçok sorunu çözemediklerini ifade etti.





Girişimci Hukukçular Derneği (GHD), Ankara’da düzenlediği toplantıda avukatların sorunlarını konuştu. Toplantıda hukuk fakültesi öğrencilerine mesleki yaşamlarıyla köprü oluşturmalarında yaşadıkları sorunlar ile ilgili tavsiyeler verildi.





Hukuk fakültelerinin eğitim sürelerinin beş yıla çıkarılmasının getirileri ve götürüleri, stajyer avukatların sorunları,avukatlık sınavının gelmesinin faydaları ve zararları, hukuk fakültesini yeni kazanmış öğrencilerin oryantasyonu ise ele alınan diğer konular oldu.





Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan




Toplantıya hukuk fakültesi öğrencilerinin yanı sıra avukatlarda katıldı. Katılımcılar arasında yer alan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, henüz meslek hayatına atılmayan hukuk fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde bulundu ve kendisi için önemli olan anıları paylaştı. Öte yandan mesleki sıkıntılara da değinen Sağkan çözüm yolları için neler yapacaklarını bildirdi.





Toplantıda konuşan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Başkent’te tek bir adliye yapılması için Adalet Bakanlığı’yla görüşmeler devam ediyor. Yapmazlarsa bunun altında art niyet vardır demektir. İyi niyetin eyleme dökülmesi noktasında eylemsizlik devam ederse, buna karşı ciddi eylem ortaya koyacağız” dedi.





YENİ AVUKATLIK KANUNA İHTİYAÇ VAR’





Sözlerine devam Sağkan, “Yeni bir Avukatlık Kanununa ihtiyaç var. Avukatlık Sınavı, meslek alanlarının genişletilmesi, Yeşil Pasaport ve işçi avukatların durumu başlıca sorunlarımız arasında yer alıyor” ifadelerinde bulundu.
 
Ankara Baro tarihinin en genç başkanı olan Sağkan, mesleğe başlayış öyküsünü anlattı. Dayısının da bir avukat olduğunu ve herkes tarafından suçlu olduğu düşünülen bir müvekkilinin suçsuzluğunu ispat etmesiyle küçük yaşta avukat olmaya karar verdiğini belirten Sağkan, “Dayım, o davada tehditler gördü, saldırıya uğradı, tüm bunlara rağmen suçsuzluğuna inandığı biri için avukatlık yaptı ve davayı kazandı. İşte benim o gün hangi mesleği yapacağım belli oldu.”





Sağkan daha sonra kedisine yöneltilen soruları yanıtladı.





“Eski baro yönetimlerinden ve diğer illerdeki barolardan farkınız ne?”





Sağkan soruyu, “Bizim seçim kazanmamızı sağlayan bize güvenen ve söylemlerimize inanan 0-5 yaş meslek grubu oldu. Kendi adımıza siyaset yapmak için burada olmadığımızı, herhangi bir siyasi partiyle üyelik ve bağın olmadığını söyledik. Bazı makamlar bazı yerlere gelmek için basamak olarak kullanılmasında çok sıkıldık” şeklinde yanıtladı.





‘EN BÜYÜK FARK ARTIK EYLEME GEÇTİK’





Sağkan, Ankara Adliyesi’nde polisin saldırısına uğrayan avukat arkadaşları için yaptıklarını anlattı. “Kadın arkadaşımızın cübbesi ve kazağı çıkarıldı, iç çamaşırıyla kaldı. Duruma müdahale etmek isteyen Avukat Hakları Merkezi’nden arkadaşımız da Birinci Sulh Ceza mübaşiri tarafından dışarıya atıldı.









Daha önceden basın açıklaması yapıp kınıyorduk.Ancak şimdi Kaçakçılık ve Organize ile Birinci Sulh Ceza Mahkemesi’ne bütün zorunlu CMK müdafi atamalarını durduk. Bundan sonra Ankara Barosu bir avukatın kılına zarar geldiği zaman en ağır şekilde tepkisini koyacaktır.





Sağkan, Ankara Adliyesi’nde polisin saldırısına uğrayan avukat arkadaşları için yaptıklarını anlattı.





“Kadın arkadaşımızın cübbesi ve kazağı çıkarıldı, iç çamaşırıyla kaldı. Duruma müdahale etmek isteyen Avukat Hakları Merkezi’nden arkadaşımız da Birinci Sulh Ceza mübaşiri tarafından dışarıya atıldı.





Daha önceden basın açıklaması yapıp kınıyorduk.Ancak şimdi Kaçakçılık ve Organize ile Birinci Sulh Ceza Mahkemesi’ne bütün zorunlu CMK müdafi atamalarını durduk. Bundan sonra Ankara Barosu bir avukatın kılına zarar geldiği zaman en ağır şekilde tepkisini koyacaktır.





Biz söylemde değil de eylemde bir baro istiyoruz. Bunu yaparken de masadan hiçbir zaman kalkmamak ve bürokratik yolları kullanmak gerek. Ama avukat bir yerdeyse baro da tam yanında olacak”. 

‘YAPMAZLARSA ART NİYET VARDIR’





Ankara’nın tek adliye problemine de değinen Sağkan, “konu hakkında Adalet Bakanlığı ile görüştük, tek adliye yapmak yönünde irade gördük. Halen masadayız, yapacaklarını söylediler. Yapmazlarsa bunun altında art niyet vardır demektir.





Bu iyi niyetin eyleme dökülmesi noktasında eylemsizlik devam ederse buna karşı ciddi bir eylem ortaya koyacağız. 16 bin avukatız, yasal sınırlar içerisinde örgütlü olarak tepkimizi ortaya koyarsak yapamayacağımız hiçbir şey yok” dedi. 

‘BİRLİKTE HAREKET EDEMİYORUZ’





Sağkan, “Türkiye’deki baroların ortak hareket etme noktasında sıkıntıları var. Baroların mesleğin ortak sıkıntıları noktasında birlikte tutum almaları gerekiyor.





79 baro avukatlık sınavı yapılması için bile bir araya gelemiyor. Siyasi tarafı olmayan ortak sorunları bile 79 baro ve çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliği, Noterler Birliği kadar kulis yapıp Meclis’ten çıkaramıyor. Birçok baro bir sonraki dönemi nasıl kazanırım, buradan hangi partiden milletvekili, belediye başkanı olurum derdine düşmüş durumda” eleştirilerinde bulundu. 

Sağkan son olarak konuşmasında avukatların sorunlarının çözümü için yeni bir Avukatlık Kanununa ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Avukatlık Sınavı, meslek alanlarının genişletilmesi, Yeşil Pasaport ve işçi avukatların durumu düzeltilmeli” dedi. Avukatlık stajı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sağkan, bu konuda diğer barolardan önde olduklarını söyleyerek, okulda alının eğitimler değil değişik dersler verileceğini açıkladı. 





BİRLİK, BERABERLİK VE SAMİMİYET





Girişimci Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Morkoç birlik, beraberlik ve samimiyetin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Burada bu kadar genç hukukçuların toplanabilmiş olması emin olun bizler için çok kıymetli. Belki biliyorsunuzdur; tüzel kişilik kazanmadan önce Gelecek Hukuk Platformu adı altında etkinlikler düzenlerken bile, her zaman savunduğumuz tek bir şey vardı. Birlik, beraberlik ve samimiyet” ifadelerinde bulundu.





Sözlerine
devam eden Morkoç, “Şimdi de Girişimci Hukukçular Derneği
olarak karşınızdayız ve yine söylüyorum. Bizi güçlü kılacak
olan şey birlik, beraberlik ve en önemlisi aramızdaki samimiyet
duygusudur. Bu kahvaltı programında bu beraberliğe ulaşmış
olduğumuz için gerçekten çok sevinçliyim” dedi.





Girişimci Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Morkoç




Öğrencilere seslenen Morkoç, “Aramızda bulunan Sevgili 1. sınıf arkadaşlarım, 1.sınıf dediğimde aklıma gelen ilk şey; sudan çıkmış balık gibi hissetmek. Bir an önce zamanı yakalamanız ve bitiş çizgisine ulaştığınızda keşke demeyeceğiniz yıllar sizinle olsun.





2. sınıf arkadaşlarım, tek derdinizin ağırlaşan kitaplar olduğunu düşündüğünüz mutlu bir seneye başlıyorsunuz. Uykusuz gecelerin yaşanacağı unutulmaz bir sene sizi bekliyor.





Sevgili 3. sınıf arkadaşlarım! Köprüden önceki son çıkış senesine hoşgeldiniz. Önceleri dünya bir toz bulutuydu. Şimdileri ise, birkaç hukuk bürosunda yapacağınız stajlar ile mesleğe yaklaştığınızı hissettiren heyecanınızdan ibaret olacak. Şimdiden söylüyorum, eğer bazı şeyleri anlayamazsanız üzülmeyin, çünkü bizler de önceleri anlayamamıştık.





Ve son sınıf arkadaşlarım, yoldaşlarım:





Önce bir mezuniyet telaşı, mezun olunduğunda kariyerimiz ile ilgili kara kara düşünme durumu. ‘’Hazır ol’’a geçeceğiz ve sonra bu kapıdan bir mezun olarak çıkıp gideceğiz. Tıpkı bir yağmur sonrası yağmuru çeken toprak gibi bizler de usulca gideceğiz, bu 5 yıllık rüyadan uyanacağız ve koskoca anılarla dolu bir üniversite hayatını bir diplomaya sığdırmaya çalışacağız; sığdıramayacağız.





Şairin dediği gibi, “Kuş ölür; sen uçuşu hatırla.” misali sadece hatıralarımızda kalacak bazı anılar” ifadelerinde bulundu.





SONUN BAŞLANGICIYIZ’





Mesleki açıdan birçok problemleri olduğu ve mesleklerine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Morkoç, “Film şeridi gibi 2 dakikaya sığan bu cümlelerimde bahsettiğim bizler, sonun başlangıcıyız arkadaşlar. Son yapılan baro seçimlerinde, değerli büyüklerimizin adaylık süreçlerinde bahsettikleri, genç avukatların problemleri, stajyer avukat sorunlarında ki o vurguladıkları gençler biziz arkadaşlar.





Yarın cübbelerimizi ilk giydiğimizde, bize diyecekleri ilk şeylerden biri mesleğinize sahip çıkın olacak. Sorunlarımızdan bahsedilecek ve bu sorunların çözüm vaatlerinden. Ve öyle gündemlerin içerisinde bulacağız ki kendimizi, sorunlarımızdan uzaklaşıp söylememiz gereken aynı şeyi bir bütün içerisinde söylemek varken savrulup gideceğiz.





Böyle bir günde bir araya gelen, birbirini ilk defa tanıyan biz gençler, sizlerden yanınızdaki ve karşınızdaki insana iyi bakmanızı istiyorum.





Ve şu soruyu kendinize sormanızı; neden yarınlarımızı, bugün birşeyler yaparak güzelleştir miyoruz? Bir güçtür birlikte olabilmek, güçlü bir mesajdır birlikte söyleyebilmek” şeklinde konuştu.





İYİ BİR HUKUKÇU NASIL OLABİLİRİZ SORGULAMALIYIZ





İyi bir hukukçu olabilmek için sorgulamanın önemine dikkat çeken Morkoç, “Sorgulamalıyız arkadaşlar, hayatımızın her evresinde sorgulamalıyız. İyi bir hukukçu nasıl oluruz? Baroya kayıtlı bunca avukattan nasıl farklı olabiliriz? Kariyer planlamalarını fakülte sıralarında yapmaya başlamamız gerektiğini; Yabancı bir dil öğrenmenin, bir konuda uzmanlaşmanın bize neler getireceğini ve daha nicesini kendimize sormalıyız.





Ve unutmayalım, biz dirilişiz, yeniden doğuşuz. Ağacın filizlenen haliyiz. Ufukta görünen güneş öncesi parıltıyız. Biz Atartürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği o güzel gençleriz” dedi.





KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ





Morkoç, “Arkadaşlar, hukuk bir derya deniz, bizler ise bu denizlerde kürek çekecek olan genç hukukçularız. Denizde nasıl ki dalga bitmez ise, hukukun ve hukukçunun sorunları da konuşmakla bitmez.





Girişimci Hukukçular Derneği kısa sürede, bu birlik ve beraberlik duygusuyla 7’den 70’e birçok insanın tarafsızlığıyla takdir ettiği, nitelikli hukukçular yetişmesi için meslek ile gençlik arasında köprü görevini üstlendiği bir aile haline gelmiştir.





Bu ailenin söyleyeceği çok söz, yapacağı çok iş var. Ben değil, biz diyebildiğimiz o güzel günlere gidebilmek için, bugün sizleri burada bir araya getiren ve daha nice etkinliklerin emektarları olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.





Konuşmasını Vehbi Koç’un şu sözleriyle bitiren Morkoç,





“İyi bir takım sadece iyi oyuncularla değil, onları birbirine bağlayan görünmez bağlarla oluşur. Bir takımda bu kimyayı yakalamak için, oyuncuları heyecanlandıran bir amaç birliğine ihtiyaç vardır. Bu amaç birliğini yakalamış, uyumla hareket eden takımlar, bütün imkansızlıklara rağmen başarırlar.”





Hukuk derya deniz, bizler ise bu denizlerde kürek çekecek olan genç hukukçularız. Denizde nasıl ki dalga bitmez ise, hukukun ve hukukçunun sorunları da konuşmakla bitmez. Geçtiğimiz hafta yapılan İstanbul barosu seçimlerinden önce tüm adaylarımızın konuştuğu konu ise genç avukatların sorunlarıyla ilgiliydi.





“Hazır ol”a geçeceğiz ve sonra bu kapıdan bir mezun olarak çıkıp gideceğiz. Tıpkı bir yağmur sonrası yağmuru çeken toprak gibi bizler de usulca gideceğiz, bu 5 yıllık rüyadan uyanacağız ve koskoca anılarla dolu bir lise hayatını bir diplomaya sığdırmaya çalışacağız; sığdıramayacağız. Şairin dediği gibi, “Kuş ölür; sen uçuşu hatırla” dedi.




http://bit.ly/2QaT9Gf

Hiç yorum yok