Header Ads

Çalışan da işsiz de ekonomik krizde

Nilay Uğuroğlu • #Ekonomi, #İşsiz


Ülkemizde ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor. İşçilerin, emekçilerin yaşam şartları giderek zorlaşıyor.
Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp’a göre “Yüksek enflasyon tehlikesi 2019’da da ciddi bir risk olmaya devam edecek.





2019’da yeni bir kur atağı yaşanmazsa enflasyon bir miktar daha gerileyebilir. Ama beklentilerin gerçek anlamda iyileşebilmesi için Merkez Bankası’nın sıkı para politikasından taviz vermemesi gerekiyor. İnsanların, piyasaların enflasyonun düşeceğine gerçekten inanması gerekiyor.”





Tüm bunlara rağmen ülkemizde son günlerde yaşanan ekonomik krizle birlikte işten çıkarmaların yoğunlaşması, kıdem tazminatının fona devri, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin zorunlu hale getirilip kıdem tazminatı fonuna bütünleşmiş edilmesi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar gibi somut sorunlar karşısında enflasyonun düşeceğini beklemek bence hayalcilik olur.
Geçtiğimiz günlerde Bakan Albayrak’ın emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağını açıklaması işçiler, emekçiler ve çalışanlar tarafından endişe ile karşılandı.





Ekonomik darboğazın yaşandığı,  enflasyon ve işsizlik rakamlarının tavan yaptığı dönemde iktidarın kıdem tazminatı, BES, emeklilik sistemi, iş güvencesi gibi hassas konulara el uzatması kafalarda çeşitli soru işaretlerine yol açarak “kazanılmış haklarımız” acaba elimizden mi alınacak endişesi yarattı.





Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı iş gücü istatistik rakamlarını şöyle açıkladı:





“Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4,1 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 4,4 puanlık artış ile yüzde 16,9 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 7,1 puanlık artış ile yüzde 26,1 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 4,1 puanlık artış ile yüzde 15 olarak gerçekleşti.”





İşi olanın ekonomik sıkıntılarını dile getirdim ama ya işi olmayanlar?





Onları düşünen maalesef yok.





Bakalım yılsonuna kadar 2,5 milyon kişiye iş bulunacak mı?





Umarım bulunur…




http://bit.ly/2Yy6kl3 • Nilay Uğuroğlu • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete

Hiç yorum yok