Header Ads

İran, ikinci Vietnam olur!

Nuri Kayış • #İran, #Vietnam


New York Times gazetesinin, “ABD İran için 120 bin askerli plan hazırladı” diye verdiği haber Başkan Trump tarafından doğrulanmadı.





Ancak Trump’ın yalanladığı birçok haberin daha sonra doğru olduğu anlaşıldığından, zihinlerde ister istemez, “Acaba ABD İran’ı işgal edecek mi” sorusu oluştu.
++
Şimdi şöyle bir senaryo yazalım:
“ABD hava kuvvetlerine bağlı uçaklar İran’ın çeşitli merkezlerini bombalarken ABD kara kuvvetleri de ülkeyi işgal etmeye başladı. İran askerleri iç bölgelere çekilmek zorunda kaldı.”
++
Bana kalırsa, ABD’nin böyle bir senaryoyu hayata geçirmesi büyük bir yanlışa imza atmak olur.
Çünkü mahallenin tek kabadayısı o değil.
Rusya ve Çin faktörlerini unutmamak gerek.
İşgal altındaki İran’a Rusya ve Çin’in başta askeri olmak üzere her türlü yardımı yağdıracağından kimsenin şüphesi olmasın.
Diğer yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin de ABD’nin İran’ı işgal etmesinden rahatsızlık duyacağı, bunu çıkarlarına aykırı bulacağı açık.
++
İran’ın derme çatma bir devlet değil köklü bir uygarlığın devamı olduğunu ve halkın gerek kültürel yapısı gerek dini duyguları nedeniyle her türlü zorlukla mücadele edebilecek potansiyel taşıdığını da bir kenara yazmalı.
++
Yani, İran’a askeri müdahale ABD için, 20 yıl savaşıp 58 bin askerini kaybettikten sonra çekilmek zorunda kaldığı Vietnam’dan çok da farklı olmaz.
++
Dünyanın, “Büyük oynar, büyük kazanırım” deyip sonuçta kaybeden büyük kumarbazlarla dolu olduğunu ABD’deki akil insanların Başkan Trump’a ve diğer yetkililere hatırlatması gerekir.




http://bit.ly/2w2CeK0 • Nuri Kayış • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete

Hiç yorum yok