Header Ads

Cezayir ve Ruanda kurbanlarını analım!

Nuri Kayış • #Cezayir, #Ruanda


Fransa, Türkiye’ye yönelik düşmanca tavırlarına bir yenisini ekledi, 24 Nisan’ı Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan etti. Bu amaçla ülkede çeşitli törenler düzenlendi. Paris’teki sözde Ermeni soykırımı anıtına Fransa Başbakanı, İçişleri Bakanı ve Paris Belediye Başkanı tarafından çiçek bırakıldı.





Buna karşı ne yapılabilir, demeçlerle tepki göstermek yeterli midir?
Hayır!
++
Dış politikanın temel kurallarından biri mütekabiliyet yani karşılıklılık ilkesidir.
Madem Fransa bizi elinde ciddi bir belge olmadan, salt ülkesindeki Ermenilere şirin görünmek için soykırım yapmakla suçluyor, o halde bizim de onlara buna benzer bir hamle ile karşılık vermemiz gerekir.
Hiç vakit kaybetmeden “Cezayir, Raunda ve Afrika kurbanlarını anma günü” ilan edip bu gün dolayısıyla Fransa’nın tarihte şimdiye kadar yaptığı katliamları bir bir ortaya sermeliyiz.
++
Sadece birkaç örnek vereyim:
Fransa, 1945’te başlayıp 1962’ye kadar süren Cezayir bağımsızlık savaşı sırasında 1 milyonu aşkın Cezayirlinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
1994’te Ruanda’da yaşanan ve 800 bin kişinin ölümüne neden olan soykırımda da Fransa’nın sorumluluğu vardı.
Daha gerilere gidersek, 16’ıncı yüzyıldan itibaren Fransızların Afrika’da 20’den fazla ülkeyi sömürge yapıp yüzlerce yıl acımasızca sömürdüğü, dahası köle ticaretine göz yumduğu gerçeğiyle karşı karşıya geliriz.
++
Fransa’nın düşmanlığına demeçlerle karşılık vermenin bir anlamı yok.
Fransa’yı Fransa tarihiyle vurmalıyız!




http://bit.ly/2GvHGtN • Nuri Kayış • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete

Hiç yorum yok