Header Ads

Atatürk, “yüksek profil”i severdi!

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk gerçek bir liderdi. Bu yüzden “Sözümü dinletemem, ileride bana rakip olurlar” gibi endişeler taşımadı, “düşük profilli” isim aramadı, döneminin en güçlü adamlarıyla çalıştı.


Atatürk’ün başbakan yaptıkları arasında İsmet İnönü, Celal Bayar, Ali Fethi Okyar gibi tarihimizde önemli izler bırakmış isimler yer aldı. Atatürk döneminin bakanları arasında da Fevzi Çakmak, Kazım Özalp, Tevfik Rüştü Aras, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mahmut Esat Bozkurt , Refik Saydam, Hasan Saka, Şükrü Kaya, Abdülhalik Renda gibi önemli değerler vardı.

Celal Bayar da Cumhurbaşkanlığı döneminde “Yüksek Profilli” bir isim olan Adnan Menderes’le çalışmaktan kaçınmadı, 10 yıl boyunca tüm hükümetleri ona kurdurdu.


++


27 Mayıs askeri darbesinin ardından siyasete girenler ise ne olur ne olmaz korkusunu üzerlerinden bir türlü atamadı, çalışma arkadaşlarını belirlerken “düşük profil”e sarıldı.

Süleyman Demirel AP Genel Başkanı iken de, sonraki yıllarda DYP Genel Başkanı olduğunda da yanında hiçbir zaman lider özelliği taşıyan bir isim bulundurmadı. Düşünün ki Cumhurbaşkanı seçildiğinde yerini bıraktığı isim Tansu Çiller’di.

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan iken Çankaya’ya çıkan Turgut Özal da “düşük profil” meraklısıydı. Yerine Başbakan olarak Yıldırım Akbulut’u atadı.

Önce CHP, sonra DSP Genel Başkanı olarak başbakanlığa gelen Bülent Ecevit de yanında hiçbir zaman güçlü, karizmatik yardımcı istemedi.

Sadece iktidar partilerinin değil muhalefet partilerinin liderleri de “yüksek profil” fobisinin esiriydi. CHP’de Deniz Baykal’ın yerine gele gele Kemal Kılıçdaroğlu geldi.


++


Recep Tayyip Erdoğan’ın da “yüksek profil” korkusunu üzerinden atamadığı anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı olduğunda yerini Abdullah Gül’e değil Ahmet Davutoğlu’na bıraktı. Ne var ki ummadık taş baş yardı, Davutoğlu beklenmeyen bir performansla profilini yükseltti ve bu da onun sonu oldu.


++


Sonuç olarak şu rahatlıkla söylenebilir:

Gerçek liderler “yüksek profil”den korkmaz!



Atatürk, “yüksek profil”i severdi!

Hiç yorum yok