Header Ads

Başbakan değiştirme rekoru İsmet Paşa’da!

Atatürk’ün vefatı üzerine Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü yaklaşık 12 yıl süren görevi sırasında 6 başbakanla çalıştı.

İnönü’nün ilk başbakanı, Atatürk döneminin son başbakanı olan Celal Bayar’dı.


Bayar’ın ardından Başbakanlığa Refik Saydam’ı getirdi İnönü. Ne var ki Saydam yaklaşık 3 yıl sonra görev başında yaşamını yitirdi. Türkiye’de devlet idaresi A’dan Z’ye bozuktur” sözü nedeniyle sık sık hatırlanır.


İnönü bu kez Şükrü Saraçoğlu’nu Başbakanlığa atadı. İkinci Dünya Savaşı’na girmeyişimizde büyük katkısı olan Saraçoğlu, Başbakanlık ile Fenerbahçe Kulübü Başkanlığını yıllarca bir arada yürüttü.


1946’da yönetimde bir kez daha kan değişimine ihtiyaç duyan İnönü, Recep Peker’i Başbakan yaptı. Peker sertlik yanlısıydı. Ekonomide liberal politikalara karşıydı. Türkiye’de daha fazla demokrasi isteyenlere “Zigana Dağı’nın üzerinde portakal yetişmez” yanıtını vermişti.


Yaklaşık bir yıl Başbakanlık’ta kalan Peker, yerini İnönü’nün isteği üzerine Hasan Saka’ya bıraktı. Saka, siyasete Osmanlı Mebusan Meclisi’nde atılmış, Cumhuriyet döneminde uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı yapmıştı. Başbakanlık görevi yaklaşık 1.5 yıl sürdü.


Şemsettin Günaltay, İnönü’nün göreve atadığı son başbakan oldu. Fen ve tabii ilimler eğitimi görmesine karşın yazdığı tarih kitaplarıyla tanınan, Türk Tarih Kurumu’nun kurucuları ve başkanları arasında yer alan Günaltay 14 Mayıs 1950’deki seçimde DP’nin iktidara gelmesiyle Başbakanlığı Adnan Menderes’e devretti.

++

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, tek parti döneminin “Milli Şef”i İsmet İnönü’ye pek sempatiyle bakmadığını, onu diktatör diye nitelendirdiğini biliyoruz.

Erdoğan başbakan değiştirme konusunda inşallah ikide kalır, İnönü’yü örnek almaz.



Başbakan değiştirme rekoru İsmet Paşa’da!

Hiç yorum yok