Header Ads

Kan davalı aşiretler gibi

Meclis’te bazı milletvekilleri birbirlerine kan davası güttükleri aşiret mensupları gibi bakıyorlar artık.


Anayasa Komisyonu’nda yumrukların konuştuğu, tekmelerin savrulduğu, küfürlerin havada uçuştuğu kavgayı başka türlü izah etmek mümkün değil.


++


Aslında Ak Partililer HDP’lilerin oyununa geldi. Tahriklere kapılmamaları, görüşmeleri itidal içinde sürdürmeleri gerekirdi.

Dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliği önerisi sonuçta Komisyondan geçti ama HDP’liler hem kendi seçmenlerine hem de dünya kamuoyuna, “Bakın bizi döverek susturmaya çalışıyorlar. Şiddetten medet uman biz değiliz, onlar” mesajını açıkça vermiş oldular.


++


Parti liderlerinin gayretiyle tansiyonu düşürücü adımlar atılmazsa Meclis’te geçmişte olduğu gibi yine cinayetler işlenebilir.

Belki ders olur diye o cinayetleri hatırlayalım:

1)Cinayetlerden en yakını 30 Ocak 2001 tarihinde işlendi. DYP ve MHP’lilerin İçtüzük değişikliği görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da başlayan kavgası kuliste de sürdü. Bu sırada DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu kalbini tutarak yere yığıldı. Aldığı yumruk darbeleri ve duyduğu heyecan nedeniyle kalp krizi geçirdiği anlaşılıp hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı. Olayla ilgili olarak MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu yargılandı ve 13 ay 13 gün cezaevinde yattı.


++


2) Meclis, 29 Mart 1989’da da bir cinayete tanık oldu. Bağımsız Siirt Milletvekili Zeki Çeliker ile ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan yerel bir siyasi sorun nedeniyle kavga etmeye başladılar. Bu kavgayı önlemek isteyen Siirt’in diğer milletvekili Abdurrezzak Ceylan patlayan bir silah sesinin ardından yere düştü ve hayatını kaybetti. Yapılan incelemede Ceylan’ın İdris Arıkan’ın tabancasından çıkan kurşunla öldüğü belirlendi. Arıkan, bu olayın ardından yargılanıp mahkum oldu, milletvekilliği de düştü.


++


3)Üçüncü cinayet, epeyce eski bir tarihe dayanıyor: 9 Şubat 1925’te Ardahan Milletvekili Halit Karsıalan, Meclis koridorunda vurularak öldürüldü. İstiklal Savaşı’nda komutan olarak görev alan ve büyük başarılara imza atan Karsıalan, “Deli Halit Paşa” olarak da biliniyordu. Bu cinayeti Afyon Milletvekili Ali Çetinkaya’nın işlediği anlaşıldı ama meşru müdafaa yaptığı gerekçesiyle hakkında herhangi bir işlem yapmaya gerek duyulmadı.



Kan davalı aşiretler gibi

Hiç yorum yok