Header Ads

Enflasyondaki düşüş halen sınırlı

Merkez Bankası, Nisan ayındaki gerilemeye karşın yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığını belirtti ve “kira enflasyonu”na dikkat çekti.


Merkez Bankası’nın Nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatlarının yüzde 0.78 artarken, yıllık enflasyonun 0.89 puan azalarak yüzde 6.57’ye gerilediğine dikkat çekildi.

Raporda, “İşlenmemiş gıda enflasyonunda süregelen yavaşlama tüketici enflasyonu üzerinde belirleyici olmaya devam etti. Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam ediyor” denildi.


“Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin ana eğilimlerindeki iyileşme sürerken yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığı gözleniyor” saptaması yapılan raporda, şu değerlendirmeye de yer verildi:

“Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlendi. Hizmet grubu ana eğilimi bir miktar düşüş kaydetse de yüksek seviyesini korudu. Temel mal grubu eğilimindeki zayıflama sürerken giyim grubu dışlandığında iyileşmenin daha belirgin olduğu gözlendi.”


“Kira enflasyonu dikkat çekti”


Bu dönemde yıllık enflasyonun, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükseldiğine de işaret edilen raporda, “Özellikle kira enflasyonu yüzde 8.39’a ulaşarak dikkat çekti. Gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin etkisiyle lokanta-otel alt grubunda aylık fiyat artışları yavaşlamaya devam ederken diğer alt gruplarda hızlandı” uyarısı yapıldı ve şöyle devam edildi:

“Bu dönemde, temelde havayolu taşımacılığı kaynaklı ulaştırma fiyatlarında yüksek artışlar kaydedildi. Diğer hizmetler grubunda ise fiyat artışları itibarıyla ev içi hizmetler, sigortacılık ve eğlence kültür kalemleri öne çıktı. Özetle, gıda fiyatlarının olumlu yansımalarına karşın katılıklar ve ücret kaynaklı etkilerin hissedildiği hizmet grubunda yıllık enflasyon yüksek seviyesini korudu.”



Enflasyondaki düşüş halen sınırlı

Hiç yorum yok