Header Ads

Ekonominin tatili sürüyor

İsmet Hazardağlı • #Ekonomi, #Tatil


Aybaşında on günlük tatil yaptık, herkes bayram seyran da aradan çıksın ekonomide önemli kararlar gelir mi diye beklemeye başladı ama ortada tık yok. Ekonominin daha doğrusu ekonomi yönetiminin tatili devam ediyor.





Öyle bir tatil ki piyasaları etkileyecek, olumlu yönde itekleyecek, manşet olacak bir haber hatta dedikodu bile yok. Ne olacak, nereye gidiyoruz soruları havada kalıyor. Varsa yoksa enflasyon sonbaharda tek haneye düşecek.





Bakan Albayrak dışında buna inan yok. Evet sonbaharda enflasyon hesaplama yönetimi nedeniyle hızla düşecek. Geçen yılki aylık yüzde 6’ları aşan oranlar bu yıl ki örneğin ekim ayında yüzde 2’lik bir oran karşısında 4 puan inecek, yıllık ortalama da yüzde 10nun altına gerileyecek.





İyi, gerilesin de yarattığı hasar, verdiği zarar ne olacak? Yani enflasyon tek haneye inince işsizlik, iflaslar, hacizler, konkordatolar bitecek, istihdam artacak, yatırımlar patlayacak mı?
Ya da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun verdiği rakamlar tersine dönecek mi? Kılıçdaroğlu’nun son grup toplantısında verdiği rakamlar:





8,5 milyon insan işsiz ve bunun 1 milyonu üniversite mezunu
Bin liranın altında yaşlılık, ölüm aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri elde edenlerin sayısı bir milyon 120 bin 877 kişi.





Bin 500 liranın altında aylık alanların sayısı iki milyon 837 bin 24 kişi.
Asgari ücretin altında, aylık alanların sayısı 8 milyon 311 bin 419 kişi.
Son bir yılda fiyat artışları: sarımsak yüzde 97, patates yüzde 96,9, salça yüzde 90, biber yüzde 85, domates yüzde 73





Bu yılın Ocak-Nisan döneminde karşılıksız çeklerdeki artış yüzde 78.
Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu dolayısıyla son üç ayda icraya verilenlerin sayısı 482 bin 610 kişi





2018 sonu itibariyle icra dairelerindeki dosya sayısı 29 milyon 727 bin 512
Vatandaşın son17 yılda bankalara ödediği faiz 471 milyar 676 milyon lira.
Dolar garantisi ile taahhüt edilen ve kamu borcu olarak gözüken proje sözleşmelerinin tutarı 123 milyar dolar.





Bizim de söylemek istediğimiz bu. Ekonomide ise tatile devam.





İLGİNÇ BİR TALEP





Sanal ortamda müşteriler hakkında çıkan yazıları, haberleri izleyen ve olumsuzluk halinde düzeltme talep eden bir internet sitesinden gelen elektronik posta şaşırtıcı.
Postada, 24 Ocak 2018 yılı tarihli yazımdaki bir ismin o yazıdan çıkarılması isteniyor. Yazı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurduğu bir vakfın mütevelli heyetini oluşturan isimleriyle ilgiliydi. Bu isimler o günlerdeki diğer medya organlarında yer almış, ben konuyu biraz daha genişletmiştim.





Gönderilen postada söz konusu heyetteki isimlerden “Raif İnan’ın bu vakfın yönetim kurulunda yer almamaktadır” deniliyor.





Bu isim tam bir buçuk yıl önce yönetim kurulunda görev almış mı almamış mı? Almış. Peki, bugün? Eğer heyette ve yönetimde yoksa malum kişinin ismi halen Kartal Eğitim Vakfı sitesinde ne arıyor?





İsim benzerliği yoksa malum ismin yazılardan, sitelerden çıkarılmasını istiyorsanız işe önce buradan başlayın sayın itibar yöneticileri hem de bir buçuk yıl sonra.




http://bit.ly/2Ke3lv8 • İsmet Hazardağlı • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete

Hiç yorum yok