Header Ads

Yetersiz bakiyeler patlayacak

İsmet Hazardağlı • #Bakiye, #Yetersiz


Memleketin şu ekonomik sıkıntısında en çok göz ardı edilen bir o kadar da üzerlerine gidilen kredi kartı sahiplerini artık daha da zor günler bekliyor. Çok yakın zamanda, yüz binlerce kart hacizlisine, icarlık olanlara “yetersiz bakiye” nedeniyle yenileri eklenecek.





Yapılan düzenlemeyle kredi kartlarında limiti ne olursa olsun aylık ödeme tutarı yüzde 30 olarak belirlendi. Eskiden bu tutarlar limitlere göre değişiyordu. Örneğin aylık limiti 15 bin liraya kadar olanlar dönem borcunun en az yüzde 30’unu, 15 ila 20 bin lira arasındakiler en az yüzde 35’ini, 20 bin lira ve üzerindekiler en az yüzde 40 ödüyorlardı, ödemeye çalışıyorlardı. Şimdi hepsi aynı orana bağlandı.





Borç tutarının aylık yüzde 15 ödeyen bir kişi artık iki katını ödeyecek. Eğer kartın on bin liralık borcu varsa gelecek ay ödenecek tutar iki kat artışla üç bin liraya çıkacak. Tüm hesapları alt üst den bu ekstradan iki kat fazla ödeme düşük limitliler için iş kabusa dönüşebilir, önce kartlar bloke edilir, sonu da icra mahkemelerinde bitebilir.





BATIK KARTLAR ARTIYOR





Verilere göre, bu yılın Ocak-Mart döneminde kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 30 bin 746 artışla 253 bin 85’e ulaştı. Aylık olarak, geçen Şubat ayında 86 bin olan bu sayı sadece bir ayda Mart sonunda yaklaşık dört bin artarak 90 bini geçti.





Toplamda yine geçen Mart ayı itibarıyla borcunu ödemeyen kart sahiplerinin sayısı 2 milyon 305 bin.





Toplam kredi kartı borç bakiyesi103.9 milyar lira. Bu tutar 2018 Martında 90.4 milyar liraydı.
30 Mayıs 2019 sonu itibarıyla sadece mevduat bankalarında 8.2 milyar liralık kredi kartı tasfiye edilmeyi bekliyor yani tamamen batık.





ÇÖZÜM ATM KARTLARINDA





Bu işten tek karlı çıkacak yine faiz üzerine faiz bindiren bankalar olacaktır. Yüksek limitlerin düşmesiyle kalan bakiyelerden daha fazla faiz kazanacaklar. Düşük limitlilerden de fazla para alacaklar.





Kredi kartı zulümlüne daha fazla uğramak istemiyorsanız, önerimiz ödemelerinizde nakit yapmak, nakit yoksa bunun yerine geçen vadesiz hesap üzerinden ATM kartlarını kullanmak. Böylece kredi kartına faiz ödememiş olursunuz tabii vadesizde paranız varsa.
Diğer bir çözüm de kredi kartlarına bağlı otomatik ödemeleri yine vadesiz hesaplara bağlamak. Bazı kuruluşlar ısrarla kredi kartı isteseler de bazı bankalar bunu vadesi hesap üzerinden ödenmesi işlemini yapıyorlar.





Kredi kartlarında faizi çoğaltan bir işlemde taksitli alışverişler. Aylık ödeme düşük gelse de örneğin alt aylık bir taksite fark etmeden toplam da bir aylık taksitin yarısı kadar faiz işleniyor. Olabildiğince tek çekim yapmayı tercih edin.





Diğer yanda da kredi kartı borcunu dondurup geri ödemeleri yapılandırmayla ödemek de bir seçenek. O zaman da kredi kartınız kaybedebilirsiniz. Yapılmayacak tek şey kredi kartı borcunu ödemek için tüketici kredisi almak.





Bir çözüm de eğer geri ödeme imkanı varsa ve banka onay verirse kredi kartını limitini yükseltmek.





Örneğin 10 binden 20 bin liraya çıkarılması kısa sürede kolaylık sağlayabilir ama kredi kartını “bombalayıp” limiti tüketirseniz ve “yetersiz bakiyeye” düşerseniz aylık geri ödeme en az 6 bin lira olacaktır.





Kaç kişi ayda bu kadar maaş, ücret alıyor?
Herkesin özlem duyduğu aylık harcamaların tümünü dönem sonunda ödemek ama bu devirde böyle kaç babayiğit kaldı?




http://bit.ly/2KgrJfq • İsmet Hazardağlı • Sonsöz Gazetesi • Son Dakika • Güncel Haberler • Ankara Yerel Gazete

Hiç yorum yok