Header Ads

Bu mevsimde göz alerjisi, dikkat!

Editör -

Beyşehir Devlet Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Yusuf, rüzgarda uçuşan polenlerin ve tozların göz alerjisi'ni ortaya çıkardığını bildirdi.


Yusuf, yaptığı yazılı açıklamada, bu mevsimde sık görülen gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetlerin göz alerjisi habercisi olabileceğini kaydetti.


En sık görülen alerjiler arasında ise göz alerjisi'nin geldiğini belirten Yusuf, şunları kaydetti:
"Gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtileri olan göz nezlesinin tedavi edilmezse veya geç teşhisi halinde göz kapaklarında düşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabiliyor. Göz alerjilerinden korunmak için tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılması ve göze el temasından mümkün olduğunca kaçınılması gerekir. Rüzgarda uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlesini ortaya çıkartır. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya başlar. Bu kaşımalar bazı hastalarda gözün saydam tabaka olan korneanın bozulmalarına sebep olur. En ciddisi ise görme kaybına sebep olabilir. Bahar aylarında sık görülen göz nezleleri, sadece alerjik kökenli değildir, bulaşıcı, mikrobik göz nezleleri de bu mevsimde çok sık görülebilmektedir. Viral göz nezleleri, el teması, havadan, paradan, havludan kolayca bulaşabilir. Viral göz nezlelerinde hastanın gözündeki kızarıklık, şişlik, sulanma çok fazla olabilirken hastanın bazen de gözlerinden fazlaca bir huzursuzluk yakınması olmayabilir."
Yusuf, "Bazı tiplerinde gözlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Göz alerjilerinde korunmak için şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılması çok daha faydalı olur. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin."

ifadelerini kullandı. - Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok