Header Ads

Çevre ödülü ayağına geldi

Editör -

Keçilerini bırakacak kimseyi bulamayan Ahmet Karaçam, 4 Haziran'da Ankara'da yapılan ödül törenine katılamadı. Bu gelişme üzerine Karaçam'ın ödülü, İzmir'de çevre mücadelesi verilen kurumlara teslim edildi.


İZMİR'de çobanlık yapan Ahmet Karaçam'ın, Efem Çukuru'ndaki altın madenine karşı verdiği hukuk mücadelesinde, Danıştay kamulaştırma kararını iptal etti. Diğer davacıların aksine arazisini satmayan Ahmet Karaçam, Türkiye Barolar Birliği'nin kendisine verdiği Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülünü, keçilerini bırakıp Ankara'ya gidemeyince, alamadı. Bunun üzerine çevreciler, adına teslim aldıkları ödülü, ormanlık alanda yaklaşık bir saat yürüyüp dağ başında buldukları Ahmet Karaçam'a teslim etti.

İzmir'de Efem Çukuru yanında faaliyetlerini sürdüren altın madeni, 2008 yılından beri çevrecilerle şirket yetkililerini sık sık adliyede karşı karşıya getirdi. Maden sahası olarak tespit edilen alanda bulunan köylülere ait 20 parsel içini kamulaştırma kararı çıktı. Buna itiraz eden köylüler, Danıştay'a iptal davası açtı. Ancak zaman içerisinde köylüler, 18 parseli altın madenine sattı. Sahanın tam kenarında bulunan 2 parselin sahibi olan Ahmet Karaçam ise yapılan tüm teklifleri geri çevirip satmadı. Geçen yıl Danıştay'ın kamulaştırma kararını iptal etmesi üzerine maden şirketi de Ahmet Karaçam'ın arazisinin bulunduğu alana giremedi.

ÇEVRE ÖDÜLÜNÜ KEÇİLERİNDEN DOLAYI ALAMADI


Ahmet Karaçam'a, İzmir Barosu eski başkanlarından Noyan Özkan adına Türkiye Barolar Birliği ve İzmir Barosu'nun ortaklaşa düzenlediği Çevre Ödülleri'nde 'Çevre ve Ekoloji mücadelesi onur ödülü' kazandı. Ancak keçilerini bırakacak kimseyi bulamayan Ahmet Karaçam, 4 Haziran'da Ankara'da yapılan ödül törenine katılamadı. Bu gelişme üzerine Karaçam'ın ödülü, İzmir'de çevre mücadelesi verilen kurumlara teslim edildi.

PATİKADAN YÜRÜYÜP TESLİM ETTİLER


Çevreci gruplar, İzmir'e getirdikleri ödülü gerçek sahibine vermek için yola çıktı. Efem Çukuru altın madeni yakınlarına kadar otobüsle giden çevreciler, ardından cep telefonu da kullanmayan Ahmet Karaçam'a ulaşmak için ormanlık alandaki patika yoldan yaya olarak yürüdü. Yaklaşık bir saatlik yürüyüşten sonra otlattığı keçi ve koyunlarının yanında bulunan Ahmet Karaçam'a ödülünü, kendisine 'Yalnız Efe' adını takan EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, verdi. Ödülü aldığı için onur duyduğunu anlatan Ahmet Karaçam, mücadelesini, çevre, sağlık, doğa, su için verdiğini söyledi. EGEÇEP adına açıklama yapan Sevda Budak ise, “Toprağını astronomik rakamlara satmayan 8 yıl boyunca hukuk mücadelesi veren tehditlere direnen Ahmet Karaçam'a, yaşam alanı olan Efem Çukuru'nda, keçilerin ve doğasının tanıklığında ödülünü vermekten gurur duyuyoruz. Bizler İzmir'in suyunun geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz. Suyun yaşam olduğunu, 'su bütün canlıların ortak malıdır satılamaz' demeye devam edeceğiz" dedi. - Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok