Header Ads

Cildinizin Dostu: Hyalüronik Asit

Irmak Pehlivan -

Hyalüronik asit, yaşayan her canlıda var olan, cilt yaşlanmasının yanı sıra hem eklem ağrılarının tedavisinde hem de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde kullanılan bir polisakkarit, bir diğer adıyla kompleks şekerdir.


Cildin nemini koruması, sağlıklı görünmesi ve herhangi bir darbe aldığında cilde zarar gelmemesi için en büyük yardımı hyalüronik asit yapar. Faydaları saymakla bitmiyor fakat yüksek oranda su tutmak, nemlendirici olarak görev yapmak, akne izlerini yok etmek, dokuları tamir etmek ve cilt tahrişini engellemek gibi pek çok yararları bulunuyor.


[caption id="attachment_37945" align="alignleft" width="281"]Cildin temel yapısı zamanla bozulabilir. Cildin temel yapısı zamanla bozulabilir.[/caption]

Cildin en temel maddelerinden biri olan hyalüronik asit, 30’lu yaşlara gelindikçe azalma gösterir, kırışıklıkların oluşması da bu eksiklikten kaynaklanır. Bu eksikliğin giderilmesi için pek çok farklı yöntem kullanılır. Nemlendirici kremlerde, serumlarda bulunabilir veya estetik dolgu uygulamalarında da cilde enjekte edilebilir. Cilde enjekte edilen bu asit, kollajen liflerin oluşmasını sağlar bu da cildin sarkmasını engeller. Bu sayede hem gençleşme hem de doğal görünme gibi kadınların ve hatta günümüzde erkeklerin bile sorunlarından birinin çözülmesine yardımcı olur.

[caption id="attachment_37951" align="alignnone" width="620"]Hyalüronik asit zamanla ciltte azaldıkça kuruluğa sebep olur. Ciltte zamanla kuruluk görülebilir.[/caption]

 Pek çok sebze, meyve ve  içinde bulunuyor fakat yüksek oranlarda olanları tercih etmek gerekiyor. Peki, hyalüronik asidi doğal yollardan nasıl alabiliriz ve hangi besinlerde bulunur?


sebze



  • Patates: Nişasta içeren sebzelerde bolca bulunuyor.

  • Hayvansal Ürünler: İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da büyük miktarda görülüyor bu yüzden en zengin kaynaklarından biri olarak tavuk, kırmızı et ve bu ürünerin suları büyük oranda tüketilmeli veya yemeklerde kullanılmalı.


[caption id="attachment_38155" align="alignleft" width="197"]narenciye1 C vitamini yüksek turunçgiller[/caption]
  • Meyveler: Portakal, limon, greyfurt ve diğer turunçgiller, aynı zamanda kivi, kiraz, yaban mersini, ahududu ve üzüm gibi meyveler C vitamini açısından çok yüksektir. Bu vitamin vücuttaki hyalüronik asit sentezlemesine yardımcı olur. C vitamininin yeterli olmadığı durumlarda hyalüronik asidin bol olduğu ürünlerden yeterli yarar sağlanamaz. Bunların yanında bol magnezyum içeren meyveler de sentezlemeye ciddi katkıda bulunur. Muz, elma, avokado, domates, kavun, ananas, armut, şeftali gibi meyveler yiyerek siz de sağlık yolunda kendinize destek olabilirsiniz.

  • Baharatlar ve Biberler: Kırmızı, turuncu, yeşil biberler de dahil olmak üzere çoğu baharatta da C vitamini bulunduğundan bize pek çok fayda sağlıyorlar.


https://www.youtube.com/watch?v=O0lquHh7mQI
Kısa bir not: Hyalüronik asit sadece cilt dostu değil, aynı zamanda gözün de %80'ini oluşturuyor.  Bilinen hiç bir yan etkisi bulunmuyor. Uzun lafın kısası, bu asit bize çok faydalı !
- Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok