Header Ads

Sorun aslında CHP’de…

Tandoğan Uysal -

Bugün Türkiye’nin en büyük sorunu laik Cumhuriyet ve Atatürkçülüktür.


Cumhuriyet ile adı bütünleşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhuriyet’in gerisinde kalmıştır. Cumhuriyet’in sahibi olarak kurulan Halk Partisi CHP’de parti ambleminde taşıdığı 6 ok yani, Cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik, laiklik, devletçilik ve inkılapçılık ilkelerinde ya dünya şartlarına göre revizyon yapamadı ya da Türk halkının gündeminden uzak kaldı.
Düşünün Türkiye’nin var oluşunda kitleleri arkasına takan CHP, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk ile özdeşleşen bir zamanların Türkiye partisi iken bugün baktığımızda bunun çok arkasında kalmıştır.
Açıkçası girdiği her seçimde yüzde 25’lerde seyreden bir muhalefet partisi haline düşmüştür.
 NEDEN BU HALE DÜŞTÜĞÜ BİLE TARTIŞILMIYOR
Bence CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere tüm kadroları çok samimi bir şekilde ellerini taşın altına koyup, CHP’nin tekrar Türkiye partisi olması için bir çalışmayı da başlatmaları gerekir.
Bunu niçin söylüyorum eğer Türkiye CHP’de bu çıkışı bulamaz ise daha çok laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ideolojisine karşı olanlara teslim olacaktır.
Bu toplum üzerinde bir algı operasyonudur.
İnsanlarının beklentilerini incelemek ve CHP’nin neden bu duruma düştüğünü ortaya koymak ve gerekli değişimi yakalamak gerekir.
Gerek parti ilkelerinde gerekse lider çizgisinde bu değişimi bulması lazımdır.
Yoksa Türkiye, her geçen gün bu Atatürkçü laik Cumhuriyet çizgisinden uzaklaşacaktır.
 ATATÜRK’Ü SEVEN BİR
TÜRKİYE BU KESİN
Ne olursa olsun, AK Parti kadroları ne kadar Atatürk’ü ve laik Cumhuriyet’i kötülerlerse de Türk milletinin ruhunda bir Mustafa Kemal Atatürk sevgisinin olduğuna inanıyorum.
Önemli olan bunu hareket geçirmektir.
Örneğin CHP’nin 1977 yılındaki başarı hikayesi tekrar ele alınmalıdır. Bu analiz CHP’nin tekrar yenileşmesinde bir hamle olacaktır.
Ancak Türkiye’de seçim atmosferi varken bile CHP’de bu uyanış görülmedi.
Böyle bir durumda CHP kadrolarına soruyorum, sizin seçime gitmeniz, iktidara ulaşmayacağına göre neden Türkiye partisi olarak harekete geçmezsiniz?
  BİR AVRUPA SOSYAL DEMOKRASİ PARTİSİ OLMALI
Avrupa’daki sosyal demokrat partiler ile CHP arasındaki benzerliği ben pek yakın bulmuyorum. CHP’nin Türkiye’deki zayıf olan insanların yanında, yani işçi, köylü, emekli, esnaf, sanatkar ve tabii gençliğin yanında aynı zamanda şehire göç etmiş dar gelirli insanların partisi olması konusunda atağa geçmelidir.
En önemlisi de laik ve Atatürk Türkiye’si ruhunu tekrar alevlendirmesi gerekir.
Bugün sağ partilerin iktidarları ile gelinen Türkiye ile Cumhuriyet Türkiye’sinin mukayesesi yapılıp, modern, çağdaş, ilerici bir Türkiye hamlesini pırıl, pırıl genç kadrolar ile yapması gerekir CHP’nin.
TÜRKİYE’NİN A TAKIMINI OLUŞTURMALI
CHP’nin özellikle vurguluyorum, genç, eğitimli, modern, çağdaş, pırıl pırıl gelecek vaat eden kadroları kurarak gireceği bir seçim CHP’yi yüzde 40’lara getirir.
Ancak bugünkü eski yapılarla, eski siyasetçilerin gasp ettiği meclisteki sandalyeler ile yola devam ederse yüzde 25’lerden yukarı çıkamaz.
Nitekim de çıkamıyor. - Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok