Header Ads

Pil yutulması paradan sonra 2. sırada

Editör -

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Meryem Keçeli, çocuklarda pil yutulması vakalarının, madeni para yutulmasından sonra 2'nci sırada geldiğini belirtti.


Uzm. Dr. Meryem Keçeli, ev kazalarının çocuklarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyleyerek aileleri uyardı. Çocukların eline geçen her şeyi ağzına götürmesinin hayati tehlike oluşturabileceğini aktaran Uzm. Dr. Keçeli, "Yabancı cisim ve pil yutulması özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda karşımıza çıkmaktadır. Alkali pil yutması doku hasarına yol açabilir. Pil yutulması vakaları, madeni para yutulmasından sonra 2'nci sırada görülüyor" dedi.

PİL YUTAN ÇOCUK KUSTURULMAZ


Pil yutulması durumunda kusmaya teşvik edilmemesi gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Keçeli Başaran, "En son, pil yutulması vakası bize başvurdu. Çocuğumuz 5 yaşındaydı. Kumanda pilini ağzına aldıktan sonra istemsiz bir şekilde yuttuğu için babası bize başvurdu. Biz endoskopik olarak pili midesinden çıkardık. Çocuğun sağlık durumu iyi" diye konuştu.

KISA SÜREDE ACİL SERVİSE BAŞVURUN


[caption id="attachment_38397" align="alignnone" width="1920"]AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI COCUK SAGLIGI VE HASTALIKLARI KLINIGI'NDEN UZM. DR. MERYEM KECELI, EV KAZALARININ COCUKLARDA CIDDI RAHATSIZLIKLARA YOL ACABILECEGINI SOYLEYEREK AILELERI UYARDI. COCUKLARIN ELINE GECEN HER SEYI AGZINA GOTURMESININ HAYATI TEHLIKE OLUSTURABILECEGINI IFADE EDEN UZM. DR. KECELI, COCUKLARDA PIL YUTMASI VAKALARININ, MADENI PARA YUTULMASINDAN SONRA IKINCI SIRADA GELDIGINI BELIRTTI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA) AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI COCUK SAGLIGI VE HASTALIKLARI KLINIGI'NDEN UZM. DR. MERYEM KECELI, EV KAZALARININ COCUKLARDA CIDDI RAHATSIZLIKLARA YOL ACABILECEGINI SOYLEYEREK AILELERI UYARDI. COCUKLARIN ELINE GECEN HER SEYI AGZINA GOTURMESININ HAYATI TEHLIKE OLUSTURABILECEGINI IFADE EDEN UZM. DR. KECELI, COCUKLARDA PIL YUTMASI VAKALARININ, MADENI PARA YUTULMASINDAN SONRA IKINCI SIRADA GELDIGINI BELIRTTI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)[/caption]

"Çocuklarının pil yuttuğunu gören ebeveynler bize ne kadar kısa sürede başvurursa o kadar iyi" diyen Uzm. Dr. Keçeli, şöyle konuştu:
"Bazı aileler bize başvurmadan, çocuk yabancı bir materyal yuttuğunda, bu para olabilir, pil, toplu iğne, çengelli iğne olabilir, aileler kusturma yoluyla 'Biz bu materyali uzaklaştırırız' diye düşünüyor. Ama biz kusturmayı çok önermiyoruz. Çünkü kusma esnasında yemek borusunu tahriş edebileceği gibi, yemek borusunda takılı kalabilir. Bize gelen son pil vakasında da aile çocuğu bir kez kusturmaya çalışmış. İyi ki çocuk kusmamış. Kusmaya çalışırken pil yemek borusunda takılı kalsaydı süreç biraz daha kötü ilerleyebilirdi. Bu piller yemek borusunda takılı kaldığı zaman yemek borusu iltihaplanmasına ya da yemek borusunda hasara ve yanıklara yol açabiliyor. Bizim avantajımız pilin midede olmasıydı. Midede olan pillerde genelde 48 saat bekleyebiliyoruz. Çünkü pil büyük olduğu için mideyi terk etmesi zor oluyor. Bizim vakamızda aile pilin yutulmasının ardından 2 saat geçmişti ki bize başvurdu. Biz de bu pilin doğal yoldan çıkamayacağını düşünerek film kontrolünü yaptıktan sonra endoskopi ile çıkarmayı uygun gördük."

BAZI DURUMLARDA DOĞAL YOLLA ÇIKMASI BEKLENİR

Pil yutumlarında yaşın önemine de vurgu yapan Uzm Dr. Keçeli, "Örneğin çocuk pili yuttuktan sonra 2-3 gün geçtiyse ve pil küçükse, 2 santimin altındaysa biz bunun kalın bağırsağa ilerlemiş olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysak ailelere çıkarım (dışkı) takibini öneriyoruz. Eğer 5 günden uzun süre hala kalın bağırsakta bekliyorsa, ya da pil çıkarılacak bir yerde değilse cerrahi müdahale bile gerekebilir" dedi.
PİL HAZNELERİNİ BANTLAYIN

Çocuk ve bebekler tarafından alkalin pil yutulma sıklığı arttığı için aileler ve hekimlerin bilgilendirilmesi gerektiğini aktaran Uzm. Dr. Keçeli Başaran, "Oyuncak ve kumanda pillerinin haznesi sıkı şekilde kapatılmalı ve pillerin ağza alınması önlenmelidir" dedi. - Sonsöz Gazetesi

Hiç yorum yok