Header Ads

Kitaplarımız Londra Kitap Fuarı 'nda

Dünyanın en büyük yayın evlerinin katıldığı Londra Kitap Fuarı’na bu yıl Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu, TEDA ve özel yayın evlerinden oluşan kalabalık bir katılımcı grubu ile yer aldı.


Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği’nin düzenlediği kokteyle açılışı yapılan Türkiye standında, Kültür Bakanlığı’nın yanısıra Atatürk Yüksek Kurumu, Türkiye’nin Çeviri ve Yayım Destek Programı (TEDA) ve 10 özel yayın evi tarafından basılan kitaplar, kitap standlarında yerini aldı.


Londra Kitap Fuarı’nda Türkiye standını ziyaret eden Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’dan bilgi alarak, sergilenen kitapları inceledi.


TEDA projesi kapsamında Türkiye standında yabancı yayın evleri tarafından farklı dillerde basılmış Türk yazarların kitapları büyük ilgi gördü. 2005 yılında proje olarak başlayan Türkiye’nin Çeviri ve Yayım Destek Programı çerçevesinde Türkçe kitapları farklı dillere çevirmek isteyen yabancı yayıncılara destek veriliyor.


2000’den fazla Türkçe kitap 59 farklı dile çevrildi


86833,londra-kitap-fuari-2Türk edebiyatı ve yayıncılığının uluslararası platformda daha fazla sesini duyurmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kitap fuarlarına daha fazla özen ve dikkat gösterdilerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu DHA’ya şunları söyledi ” Londra Kitap Fuarı’na katılırken, kendi yayınlarımızı bulundurmanın yanında devletimizin kamu kurum ve kuruluşlarının yayınları ve özel sektörden yayıncılarımızın yayınlarını da bulundurmaya gayret ediyoruz. Bu fuarlarda sadece tanıtım faaliyeti değil telif alışverişi için de bir terminal yaratılıyor. Bakanlığımızının TEDA projesiyle birlikte farklı dillere çevrilen Türkçe kitapların giderek artıyor olması oldukça iyi bir gelişme. 2005 yılından bu yana 2 binin üzerinde Türkçe kitabın 65 farklı ülkede 59 dile çevrilmesi için destek verildi. 1600 tanesi ise çevrilmiş durumda. Bu önemli bir hareket ve bu gelişme giderek artarak devam edecek. Sayın Bakanımızın gösterdiği hedeflerden biri de bu yönde bir koridor açılması yönünde”


Türkiye yayıncılık piyasasında dünyada 11. sırada


Türkiye’nin uluslararası platformda iyi yerlere geldiğini ifade eden Turşucu ”ülkemiz yayıncılık piyasası bakımından dünyanın en büyük 11.ülkesi haline geldi. Bir yılda yayınlanan kitap başlığı sayısına baktığımızda bu sayı 2000’li yılların başlarında ancak 15 binler civarındaydı. Geçtiğimiz yıl 56 binin üzerine çıkarak dünyada kişi başına düşen kitap sayısı açısından dünyada 11’inci sıradayız. Ekonomimizin de çok önünde bir yayıncılık camiamız var ve biz bunun Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak daha önünü açmaya gayret edeceğiz şeklinde konuştu.


12-14 Nisan tarihleri arasındaki Londra Olimpia Sergi ve Konferans Salonu’nda düzenlenecek olan Londra Kitap Fuarı‘na 124 farklı ülkeden 25 binin üzerinde yayıncı katılıyor. 60’dan fazla ülkenin stand açtığı fuara, yayıncılar, yazarlar, çevirmenler, basım evleri katılıyor.



Kitaplarımız Londra Kitap Fuarı 'nda

Hiç yorum yok