Header Ads

Davalar işte böyle jet hızıyla bitmeli!

Türk adalet sisteminin en büyük sorunlarından biri davaların yıllarca sürmesidir. Bir türlü sonuçlanmayan davalar özellikle tutuklu yargılanan sanıklar için büyük adaletsizliklere yol açar, dava sonunda beraat etseler bile uzun süre boşu boşuna hapis yatmış olurlar.


Karaman’da 10 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan öğretmenin davasının tek celsede sonuçlanmasını bu açıdan bakınca son derece önemli buluyorum ve bunun diğer mahkemelere örnek olmasını diliyorum.

Yıllar önce Ankara Çubuk’ta bir tapu davasının 60 yıldır sürdüğünü belirlemiş, bu davaya “Gözleri Bağlı Tanrıçanın Ayarsız Terazisi” kitabımda yer vermiştim.

Meclis’in gerekli yasal düzenlemeleri yaparak davaların belli bir sürede bitmesini zorunlu kılması gerekir. Tüm deliller toplandığı, tanıklar dinlendiği halde mahkemelerde bir türlü sonuca bağlanmayan davalar var ne yazık ki…

++

Gelelim, Karaman’daki cinsel istismar olayıyla ilgili davanın bir başka boyutuna:

Dün gazeteler “Tek celsede 508 yıl hapis”, “Emsal olsun: 508 yıl ceza”, “İğrenç adama 508 yıl hapis” gibi başlıklarla çıktı.

Söz konusu başlıklar yanıltıcıydı, çünkü infaz sistemimize göre bu kadar ceza alan bir kişinin en fazla 32 yıl hapis yatması söz konusuydu.

Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen NTV yayınında bunu net biçimde açıkladı.

Dahası cinsel istismarcı öğretmenin 19.5 yıl hapis yattıktan sonra “iyi hal” nedeniyle tahliye olabileceğini belirten hukukçular da var.

++

Yani, 508 yıl diye açıklanan hapis cezasının pratikte bir anlamı yok, bazı hukukçulara göre suçlu 32 yılda, bazılarına göre ise 19.5 yılda tahliye olacak.

Suçlunun böyle vahim bir suç nedeniyle hiç olmazsa ömür boyu cezaevinde kalması gerekmez mi?

Tabii, cinsel istismar suçu işleyenlerin hadımlaştırılması da ciddi şekilde ele alınması gereken bir diğer konudur.



Davalar işte böyle jet hızıyla bitmeli!

Hiç yorum yok