Header Ads

Hürkuş Avrupa testini geçti

Yerli tasarım eğitim uçağı Hürkuş, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) tarafından gerçekleştirilen uçuş testlerini başarıyla tamamladı.


Sivil havacılık kuralları gereği bir uçak veya helikopterin ticari olarak uçması için EASA özel bir sertifikasyon programı uyguluyor. Tasarımdan itibaren imalatçı ile birlikte çalışan otorite, son testlerini gerçek uçuşla tamamlıyor.


22-25 Mart tarihleri arasında Ankara Akıncı’daki TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) fabrikasına gelen EASA test pilotları, Hürkuş-A modeli ile 6 sorti ‘sertifikasyon uyum gösterim uçuşu’ yaptı.


YERLI EGITIM UCAGI HURKUS, AVRUPA HAVACILIK OTORITESI EASA TESTLERINDAN BASARIYLA GECTI. FOTO: DHA
YERLI EGITIM UCAGI HURKUS, AVRUPA HAVACILIK OTORITESI EASA TESTLERINDAN BASARIYLA GECTI. FOTO: DHA

Başarı ile tamamlanan bu uçuşlarda, uçağın genel uçuş ve kullanım karakteristiği, kararlılık ve kontrol, perdövites (süratsiz kalma), viril gibi manevra ve akrobasi kabiliyeti, seyrüsefer, gece uçuşu, insan-makine ara yüzü, acil durum prosedürleri ve uçak sistemleri EASA standartlarına göre değerlendirildi.


Yapılan bu uçuşlar sonrasında, EASA Uçuş Test Pilotu ve Uçuş Test Mühendisi tarafından, Uçuş Paneli kapsamında, Hürkuş’un Tip Sertifikasyonu’na yönelik uyumsuzluk bulunmadığı beyan edildi.


En kritik değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından test pilotları raporlarını EASA’ya sunacak. Tüm verilerin tamamlanması ile sertifikasın önümüzdeki yaz aylarında TAI’ye verilmesi planlanıyor.


HELİKOPTER VE DİĞER PROJELERE KATKI SAĞLAYACAK


Hürkuş uçağına alınacak EASA sertifikası, TAI’nin halen tasarımını devam ettirdiği yerli helikopter ve sonrasında milli yolcu uçağı gibi projelere de önemli bir alt yapı sağlayacak.



Hürkuş Avrupa testini geçti

Hiç yorum yok