Header Ads

Güneydoğu sendromu büyük sorun olacak!

Terörle mücadelenin artçı etkileri PKK topraklarımızdan tamamen temizlense bile yıllarca sürecek. Özellikle bölgede teröristlerle çatışan asker ve polislerin psikolojik açıdan hayata uyum sağlamaları çok zor olacak.


Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde yıllar önce iyi bir öngörüyle “Harp Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı” kurulmuştu. Bu bölümün katkılarıyla bölgede teröristlerle çatışanların yaşadıkları ve “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” diye ifade edilen sıkıntı, kaygı, kabus görme, aşırı hassasiyet, huzursuzluk, sosyal uyum güçlüğü gibi sorunlar dilerim önemli ölçüde çözülebilir.

++

Vietnam’da savaşan ABD’li askerler ülkelerine döndüklerinde yıllarca normal hayata uyum sağlayamadılar, çeşitli ruhsal sorunlarla boğuşmak zorunda kaldılar. Aralarında ağır depresyon geçiren, panik atak krizlerine giren, şizofreniye yakalanan ve intihar edenler oldu.

ABD’nin “Vietnam Sendromu”yla yaptığı mücadeleden de yararlanmalıyız.

Emniyet Genel Müdürlüğünün, Güneydoğu’daki operasyonlara katılan “Özel Harekat” polislerine aileleriyle birlikte 5 yıldızlı otellerde tatil imkanı getirmesi devamını beklediğimiz isabetli bir adımdır.

++

Tabii bölgedeki çatışmalar sadece asker ve polisleri değil, oradaki sivil halkı da derinden etkiliyor. Onların ruhsal durumunu göz önüne alarak gerekli önlemlerin alınması da yararlı olur.

++

Güneydoğu’da şehit düşenlerin ailelerinin sürekli psikolojik destek görmeleri de ihmal edilmemelidir.

Sadece şehit maaşı bağlanması ve şehit yakınlarına iş imkanı sağlanmasıyla evlatsız kalan anne-babaların, babasız kalan çocukların, eşsiz kalan kadınların sorunları çözülmüyor ne yazık ki…

Terörle savaşırken gazi olanların ruhsal sorunlarıyla da elbette yakından ilgilenmek gerekiyor.

++

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin çok sayıda psikiyatrist ve psikoloğa ihtiyacı olacak.

Üniversiteler kontenjanlarını belirlerken bu durumu dikkate almalıdır.



Güneydoğu sendromu büyük sorun olacak!

Hiç yorum yok