Header Ads

Rusya ikiyüzlülüğünü gösteriyor…

Suriye’nin Halep şehrinde rejim aleyhtarlarının kontrolündeki Sukheri semtinde mevcut El-Kuds sahra hastanesinin havadan bombalanması, uluslararası camiada ve ülkemizde büyük tepki çekti.


‘Sınır Tanımayan Doktorlar’ (Medicins Sans Frontieres) ve Kızılhaç tarafından desteklenen bu çocuk hastanesine yapılan saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu elliden fazla Suriyeli hayatını yitirdi.

Rusya’nın, bu saldırının kendi uçaklarınca gerçekleştirilmemiş olduğunu iddia etmesine karşın uluslararası gözlemcilerce, Suriye hava kuvvetleri elindeki uçakların kötü durumda olduğu ileri sürülerek, saldırının Rus hava kuvvetleri uçaklarınca gerçekleştirildiği ileri sürülmektedir.

Cenevre’de Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesine yönelik görüşmeleri idare etmekte olan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura, ülkedeki savaşmama durumunun, özellikle Halep ve birkaç şehirde daha şiddetin tırmanış göstermesi nedeniyle sona erebileceği endişesini taşıdığını ifade etti.

El-Kuds hastanesinin bombalanması ne yazık ki bu tarz saldırıların ilk örneğini teşkil etmemektedir. Hatırlanacağı üzere ABD uçaklarınca Afganistan’da önceki yıl, geçen yıl ise Suudi uçaklarınca Yemen’de birer hastane bombalandı ve bu bombalamaların yanlışlıkla yapıldığı açıklandı.

Ancak bu kez Rusya’nın inkârlarını kabul etmek mümkün gözükmemektedir. Zira Esat güçlerini desteklemeye devam eden Rusya’nın Şubat ayından bu yana Halep’i havadan bombaladığına dair çok sayıda görüntü bulunmaktadır.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Pankov’un geçen ay, Suriye’deki terörist unsurlarına karşı hava harekâtlarını sürdüreceğini açıkladığı da hafızalardadır.

Halep gibi, Esat rejimi aleyhtarları ile sade vatandaşların karışık bir durumda olduğu bir kente havadan yapılmakta olan bu saldırıların kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır.

İşin kötüsü, esasen Halep’in kuzeyini ele geçiren Esat rejimi, Türkiye’den bu şehre uluslararası yardımın ulaştırılmasını da engellemektedir.

Sözde, IŞİD hedeflerini bombalayarak uluslararası alanda bu örgüte karşı yürütülen faaliyetlere katkı sağlayacağını açıklamış olan Rusya’nın gerçekte bu açıklamayla hiç alakası bulunmayan bir şekilde, sadece Esat rejimi aleyhtarı unsurlara karşı hava harekâtlarına devam etmesi ve sivil halktan binlercesinin can kaybına neden olması ikiyüzlülük değil de nedir?



Rusya ikiyüzlülüğünü gösteriyor…

Hiç yorum yok