Header Ads

Dokunulmazlık oylamasında sürpriz yaşanabilir!

Meclis’te fezlekeleri bulunan 129 milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırmak için Anayasa’yı değiştirmek gerekiyor. Ancak bu tahmin edildiği kadar kolay değil.


Ak Parti, CHP ve MHP sözcüleri, fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek vereceklerini söylediler. Ne var ki Anayasa değişikliği oylaması gizli oyla yapılacağı için fire ihtimali yüksek. HDP’liler ise tam kadro hayır oyu kullanacak.

Ak Parti’de 25, CHP’de 51, HDP’de 45, MHP’de 7, bağımsızlardan 1 milletvekilinin Meclis’te fezlekesi bulunuyor.

Yani Anayasa değişikliği yapıldığı takdirde bu milletvekilleri mahkemelere gidip yargılanmaya başlanacak.

++

Hazır dokunulmazlık zırhına bürünmüş olan kişilerin durup dururken kendi verecekleri oylarla yargı önüne çıkması doğrusu pek akla uygun değil.

CHP’li Fikri Sağlar, Sezgin Tanrıkulu gibi kimi milletvekilleri de “Türkiye’de bugün yargı Ak Parti’nin kontrolü altındadır. Dolayısıyla arkadaşlarımızı böyle bir yargının eline teslim etmemiz söz konusu olamaz” gerekçesiyle Anayasa değişikliğine karşı çıkıyorlar.

Değişiklik teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini savunanlar da var.

++

Anayasa değişikliğine 367 ve daha fazla milletvekili destek verirse 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkacak. Değişikliğe destek olanların sayısı 330 ile 366 arasında kalırsa teklifin referanduma sunulması gerekiyor. 330’un altında çıkacak oy ise teklifin reddi anlamı taşıyor.

++

Meclis kulislerinde yapılan değerlendirmeler, Anayasa değişikliği teklifinin referanduma gerek kalmadan geçmesinin garanti olmadığına, sürprizler yaşanabileceğine vurgu yapıyor.

++

Peki, 129 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmaya yarayacak Anayasa değişiklik önerisi Meclis’ten geçmezse ne olur?

O zaman, Meclis öncelikle bölücülük iddiasıyla haklarında fezleke hazırlanmış olan HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarını tek tek görüşüp kaldırır.

Bölücülük dışındaki fezlekelerin kalkması ise herhalde başka bir bahara kalır.



Dokunulmazlık oylamasında sürpriz yaşanabilir!

Hiç yorum yok