Header Ads

Roka Köfte, köftenin lezzetlisi

Antalya’da 24 yıl önce başlayan alışkanlık şimdi Ankara’da sürüyor…Roka Köfte…


Bildiğin köfte. Ama köfte deyip geçmemek gerek. Mesleğim gereği ülkemizin neredeyse hemen hemen her yerinde onlarca çeşit köfte yedim. Ancak damağımda hala tadını hissettiğimin sayısı 5’i geçmez. Eti, yağı, suyu, havası, baharatı, ekmeği her yörenin köftesine ayrı bir lezzet katıyor. Bu nedenle kolay ve basit olsa da köfte yapmak ve sunmak ayrı bir yetenek gerektiriyor.


M.Can Atak-2Antalya’dan Ankara’ya


Ankara’nın Lezzet Durakları”nda sizlere Balgat Ziyabey Caddesi üzerinde yeni açılan Roka Köfte‘yi ve lezzetlerini tanıtmaya, anlatmaya çalışacağım. 3 hafta önce 3 ortak tarafından açılan Roka Köfte’nin hikayesi, 24 yıl önce Antalya Kaleiçi’nde Paşa Konağı’nda başlıyor. Burada masalara serilen kağıt örtüler üzerine roka, nane, tere ve marul gibi yeşillikler serilerek hizmet verilirmiş. Yıllar sonra bu sistem Ankara Bahçelievler’e taşınmış ve şimdiler de ise Balgat’ta aynı konsept ile hizmete devam ediliyor. Ürünler halen faaliyette olan Bahçelievler 7.caddedeki mekanda hazırlanıyor sonra Balgat’a getirilerek burada pişiriliyor.


M.Can AtakMekanın lokasyonu çok iyi cadde üzeri ve köşebaşında. Bilirsiniz; Bahçelievler son duraktan Balgat’a girildiğinde başlayan Ziyabey ve devamındaki Ceyhun Atıf Kansu Caddeleri sağlı sollu lokantalar, kebapçılar, dürümcüler, ciğerciler, tatlıcılar, dönerci ve köftecilerle dolu. Bu nedenle yiyecek tercihinizi ve uygun mekanı da çok ince eleyip sıkı dokuyarak seçmelisiniz. İşte bu aşamada bir yakınınızın veya tanıdığınızın tavsiyelerini ya da benim gibi sizler için çalışmalar yapan gazetecilerin, yazarların tavsiyelerine, önerilerine değer verecek, dikkate alacaksınız.


Keman virtüözü, yemeğinize eşlik ediyor


roka-kaşarlı köfteRoka Köfte’nin ortaklarından M.Can Atak İşletme mezunu genç, dinamik yapısı ve güler yüzüyle sizi kapıda karşılıyor. Diğer ortakları da aynı derecede ilgili ve saygılılar. Mekanda bulunduğum sürece gözlemledim, Allah var, işlerine canla başla sarılmış, keyifle konuklarına hizmet veriyorlar.


roka-köfteBu arada mekanda çalan müzikler de hayli kaliteli. İranlı dünyaca ünlü keman sanatçısı Farid Farjad’ın kemanının duygulu nağmeleri, yemeğinizin çok daha keyif ve huzurla geçmesine eşlik ediyor. Keman sesini ne zaman duysam ister istemez bir huzur ve duygusallığa kapılıyorum. Bana göre Roka Köfte bu seçimlerinden dolayı da övgüyü hak ediyor.


Bostana girmiş gibi


roka-iç-2Geniş ve güzel bir salonda masanıza oturunca hemen üzerinde sebzelerin faydaları ve masaya gelene kadar ki yolculuğunun hikayesinin anlatıldığı kağıt sofra bezi seriliyor.

Aralarında roka, nane, tere, maydanoz, yeşil soğan, sarımsak ve marulun da bulunduğu 11 çeşit yeşillik, kevgir içinde getirilerek özenle masaya serpiliyor. Üzerine bolca limon sıkılırken yanında, çiğköfte, ezme, karemelize soğan, yoğurtlu patlıcan, ince biber turşusunun da bulunduğu 6 çeşit meze de veriliyor. Günlük alınan yeşilliklerin her birisi su ile teker teker arındırılıyor, bakterilere karşı sirkeli suda bekletiliyor ve temizlendikten sonra tekrar arındırılarak sunuluyor. Küçük de olsa önemli bir ayrıntıyı da aktarayım. Sunulan yeşilliklerin kalanlarını istenilirse paket yaptırıp evinize götürebilirsiniz, yoksa tamamı çöpe gidiyor.


Sütlü mercimek


Seçtiğiniz menüye göre ilk önce sütlü mercimek çorba geliyor. Tahta kaşık ve bakır kaselerde otantik bir hava da sunulan çorbaya bayıldım. Son dönemde içtiğim en güzel çorba diyebilirim.


Sonunda % 95’i dana kaburga etinden tuz ve bir kısım baharatlarla günlük yoğrulmuş köftenizi seçiyorsunuz. Kaşarlı ya da sade. İsterseniz Adana kebap ya da tavuk ürünlerini de alabilirsiniz. 200 gram geldiği belirtilen köfteler ekmek arasında sunuluyor. Köfte için et, günlük olarak aynı kaliteyi korumak amacıyla büyük bir marketler zincirinden alınıyor. Böylece köfteyi yiyen müşterinin bir sonraki gelişinde de aynı lezzeti bulabilmesi hedefleniyor.


Kumda kahve şahane


roka-triliçeYemeğin sonunda sunulan Triliçe tatlısı da menüye dahil. Bütün bu set menü 27 lira. İçecekle birlikte bir kişi 30 liraya çıkabiliyor. Bu arada meze ve yeşillikler de sınırsız haberiniz olsun. Yemek sonrasında demleme çay veya kumda yapılan Türk kahvesi de ikram olarak sunuluyor. Böylece insanlar yemekten sonra çay, kahve içmek için başka bir mekan arayışına da girmiyor.


“Müşteri değil misafirlerimiz”


Mekanın ortaklarından Can Atak, insanların mekandan mutlu ayrılmalarının kendilerine büyük bir şevk kazandırdığını belirtiyor. Atak, “ Bize gelenler müşteri değil, misafirimizdir. Her gelen misafirimizle tek tek ilgileniriz, istekleri, görüşleri ve önerilerini alırız. Köfte konusunda iddialıyız. Dünyanın dört bir tarafını gezdim ve lezzetlerinden tattım. Bu işi aşkla, sevgiyle yapıyoruz. İnsanların mutlu ayrılmalarını istiyoruz” diyor.

Her türlü kredi kartının da geçerli olduğu mekanın otopark sorunu da vale ile çözümlenmiş. Roka Köfte’nin düzayak girişi de engelli, yaşlı ve bebek arabaları için kolaylık sağlıyor.


Kıssadan hisse. Gittim, gördüm, lezzetli köftelerini yedim, beğendim. Yolunuzu mutlaka Roka Köfte’ye düşürmenizi öneririm. Afiyet olsun.


Roka Köfte

Ziyabey Caddesi, No: 24

Balgat – ANKARA

Tel: 0312-286 52 86



Roka Köfte, köftenin lezzetlisi

Hiç yorum yok