Header Ads

Amerika Irak’taki askeri varlığını artırıyor..!

Amerika Savunma Bakanı Carter’ın önceki gün Bağdat’a yaptığı ziyaret, nedense ülkemiz medyasında fazla yankı bulmadı.


Merkezi Irak Yönetimi Başbakanı Haydar El-Abadi’nin yanı sıra Irak’ta konuşlanan üst rütbeli ABD’li subaylarla görüşmeler gerçekleştiren Carter’ın ziyaret amacının, Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un IŞİD terör örgütünün elinden kurtarılması için ABD’nin Merkezi Irak Hükümeti’ne daha fazla nasıl yardımcı olabileceğini tespit etmeye yönelik olduğu açıklandı.

Söz konusu yardım kapsamında Amerika ilk etapta 217 askeri danışman ile IŞİD hedeflerinin daha etkin bir şekilde yok edilebilmesi için ‘Apache’ saldırı helikopterleri de göndermeyi kararlaştırdı.

2 hafta önce ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ziyaretinin ardından gerçekleştirilen ziyaretin asıl amacının Merkezi Irak Hükümeti’ni bu konuda ikna etmek bulunduğu anlaşıldı.

Bu durumda Irak’taki ABD askeri varlığının 4 bin kişiyi aşması beklenmektedir. Yeni gönderilecek Amerikalı askerlerin hem danışman, hem de Irak birliklerine yardımcı rol üstlenmesi beklendiği için çatışmalarda IŞİD’le karşı karşıya kalabilecekleri açıktır.

IŞİD’e karşı verilecek mücadele için ABD’nin ayrıca İncirlik hava üssüne, ‘Prowler’ tipi havadan yere füze saldırısı yapan uçakları gönderdiği, bu uçakların aynı zamanda IŞİD’in elindeki radar tipi cihazlar ile telsizleri etkisiz hale getirebilecek elektronik teknoloji ile donatılmış oldukları da bilinmektedir.

Yukarıdakilerden başka, ABD’nin peşmerge güçlerine 415 milyon dolara kadar nakdi yardımda bulunacağına yönelik haberler de gözden kaçmadı.

Madalyonun diğer yüzüne bakıldığında, IŞİD’in petrol satış gelirlerinin %30 oranında gerileyerek ayda 80 milyondan 56 milyon dolara gerilediği, elindeki petrol sahalarında üretilen petrolün günlük 33 bin varilden 21 bin varile düştüğü görülüyor.

Örgütün kontrol edebildiği toprak genişliğinin de %20 oranında azalması karşısında kontrol edebildiği nüfusun ise dokuz milyon kişiden altı milyon kişiye inmesinin vergi gelirlerine darbe vurduğu hesaplanmaktadır.

Geçen yıl Aralık ayında Ramadi şehrini IŞİD’in elinden kurtarmayı başaran Irak güçlerinin bu kez kısa bir sürede Musul’u geri almaya gücü yetmiyor.

Bu durumda Amerika’nın ayrıca kara kuvvetlerini de bir zaman sonra Irak’a göndererek yapılacak bir kara harekâtına da fiilen katılmayı arzu ettiği, bu amaçla da Iraklı yetkililerle önümüzdeki dönemde temaslarını arttıracağı yaygın bir kanaattir.



Amerika Irak’taki askeri varlığını artırıyor..!

Hiç yorum yok